Vlaanderen verbiedt roken in auto in het bijzijn van kinderen

Nu aan het lezen

Vlaanderen verbiedt roken in auto in het bijzijn van kinderen

Vlaanderen verbiedt roken in auto in het bijzijn van kinderen

Voor rokers is het heel gewoon: je zit in de auto en je steekt een sigaret op. Maar als je met kinderen in de auto zit, is dat vanaf nu verboden in Vlaanderen, meldt VTM Nieuws. Logisch natuurlijk, want sigarettenrook is voor niemand goed. Ook niet voor kinderen op de achterbank.

Rook je in je auto terwijl er kinderen bij zijn, dan riskeer je binnenkort een boete tot 1.000 euro in Vlaanderen. Het wetsvoorstel daarvoor is unaniem aangenomen door het Vlaams Parlement. Het verbod geldt voor mensen die roken in de auto waar kinderen tot 16 jaar bij zijn.

Denk overigens niet dat je dan maar een elektronische sigaret gaat roken. Daar geldt het verbod namelijk ook op.

Eerder plan

De wet komt niet volledig uit de lucht vallen. Minister Joke Schauvliege van Omgeving wilde al langer het roken in de auto in het bijzijn van kinderen verbieden. Op federaal vlak kwam er echter geen doorbraak. Dus besloot ze het op een andere manier aan te pakken. Eind vorig jaar gaf ze aan zelf werk te gaan maken van het verbod.

Het verbod geldt alleen in Vlaanderen en dus niet in de rest van België. Maar als je van plan bent om in Vlaanderen op vakantie te gaan, je rookt en kinderen bij je hebt, is dit dus wel iets om rekening mee te houden.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.