Vluchtelingen hebben betere kans op baan in kleine stad

Nu aan het lezen

Vluchtelingen hebben betere kans op baan in kleine steden in Duitsland

Vluchtelingen hebben betere kans op baan in kleine steden in Duitsland

Van de 1 miljoen vluchtelingen die in 2015 in Duitsland asiel hebben aangevraagd, zijn veel rechtstreeks naar de grote steden gegaan. Dit was de keuze van veel vluchtelingen, maar ook van de overheid die plaatsen kiest waar veel mensen wonen en wat het voordeligst is voor de belastingen. Maar deze bevolkte steden zijn niet altijd de beste opties voor asielzoekers en ook niet voor het land als geheel.

Meer landelijke en minder bevolkte gebieden zijn beter voor het vinden naar een baan en een huis. Ook is in deze steden de veiligheid een stuk hoger. Alleen weten vluchtelingen deze kleine steden niet te vinden, schrijft The Economist. Volgens Lukas Weiden van het Empirica onderzoeksinstituut, zijn de kansen dat een vluchteling iemand anders in een grote stad kent, groter. Als resultaat dat veel asielzoekers naar de grote stad willen, terwijl het leven daar duurder is en de kans op een huis kleiner. De vrees dat in grote steden asielzoekers eerder opgenomen worden in de samenleving, is ook een oorzaak.

Kaart

The Economist heeft data verzameld om uit te zoeken wat voor vluchtelingen de beste gebieden zijn om zich te vestigen. Dit hebben ze gedaan door gebruik te maken van informatie die ze van onderzoeksinstituut Empirica en de Duitse krant Die Zeit hebben verkregen. Empirica heeft informatie verzameld over de kansen op een baan en huis. Dit hebben ze naast data van de Duitse krant Die Zeit gelegd, om te kijken in welke gebieden er het meeste geweld is tegen asielzoekers.

Van al deze informatie hebben ze een kaart gemaakt, waarop te zien is welke gebieden het minst geschikt tot geschikt zijn om te wonen. Door ook te kijken waar vluchtelingen zich in het eerste halfjaar van 2015 hebben gesetteld en door deze plaats een beoordeling te geven, suggereert de uitkomst dat vluchtelingen inderdaad wonen in de verkeerde plaatsen.

Zo is op de kaart te zien dat niet in de grote steden, maar juist in de gebieden verder van de stad af de kans op een baan groter is. Klik op het plaatje voor de interactieve kaart.

Kaart van Duitsland waarop te zien is waar vluchtelingen de meeste kans op een baan hebben.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.