We weten inmiddels al enige tijd dat de zeespiegel stijgt als gevolg van klimaatverandering. Volgens een nieuw rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, IPCC, stijgt het waterniveau echter steeds sneller. Als we zo doorgaan, lopen laaggelegen steden aan de kust en kleine eilanden wereldwijd vanaf 2050 jaarlijks grotere risico’s op overstromingen, meldt de NOS.
De zeespiegel stijgt doordat oceanen, gletsjers en ijskappen steeds sneller smelten. Dat smelten is weer het gevolg van de uitstoot van broeikassen. En dat heeft deze eeuw dus mogelijk al flinke gevolgen.
Volgens het rapport – waar ruim 100 wetenschappers uit meer dan 30 landen aan meewerkten – stijgt de zeespiegel nu twee keer sneller dan in de 20e eeuw. In de 20e eeuw was die stijging ongeveer 15 centimeter. Maar als we dit niveau volhouden, is de mondiale zeespiegel in 2100 met 1,10 meter gestegen ten opzichte van het niveau tussen 1986 en 2005.
Dat brengt dus onder meer risico’s op overstromingen met zich mee. En dat geldt natuurlijk ook voor Nederland, aangezien een groot deel van ons land onder zeeniveau ligt.
Unieke verandering
In juli verscheen een onderzoek waarin experts aangaven dat de huidige klimaatverandering uniek is. De opwarming van de aarde loopt nu namelijk helemaal anders dan bij eerdere voorbeelden van klimaatverandering. Zo stijgt de temperatuur veel sneller en de opwarming vindt in tegenstelling tot klimaatverandering in het verleden overal tegelijkertijd plaats.
Onderzoek uit april toonde echter aan dat de opwarming van de aarde in het noorden van de wereld drie keer sneller gaat dan wereldwijd. Dit komt doordat de luchtvochtigheid daar hoger is, er meer wolken zijn en er meer sneeuw- en regelval is.