Irene Rompa: De kunst van vriendelijkheid is er om te durven vragen

Nu aan het lezen

Irene Rompa: ‘De kunst van vriendelijkheid is dat je er om durft te vragen’

Irene Rompa: ‘De kunst van vriendelijkheid is dat je er om durft te vragen’

Wie in hetzelfde restaurant heeft gegeten als Irene Rompa, kan aan het einde van de avond een fijne verrassing krijgen. Een betaalde rekening, zomaar en voor niets. Rompa: “Ik doe dat omdat ik weet hoe leuk de ander dat vindt.”

Dat onverwachtse varieert van een restaurantrekening tot het afrekenen van een extra kop koffie voor een klant na haar als ze weer eens bij de Coffee Company staat. Maar ook het tegemoet schieten als iemand op straat aan het ‘stressen’ is, bij een parkeerautomaat die alleen maar op muntgeld functioneert, aldus Irene. “Een onderscheid tussen mijzelf en de ander zie ik niet als iemand in nood zit.”

Vragen

Irene geeft veel, maar is niet bang om ook om hulp te vragen. Zomaar, aan wildvreemden, met als graadmeter: zou ik het ook voor een ander doen?

Als het antwoord ‘Ja’ is, gaat Irene er voor. Het resultaat is enorm veel vriendelijkheid, klinkt het op het podium van TEDxAmsterdam, waar ze dit jaar sprak. “Vriendelijkheid is overal, zolang je je er maar voor durft open te stellen.” Tijdens haar speech wordt ze even emotioneel omdat ze haar persoonlijke filosofie zo graag wilt overbrengen, juist in deze tijd.

Tulen rok

Haar boodschap komt aan, getuige de reacties op Twitter en glinsterende ogen in de zaal. Na afloop manoeuvreert Irene in rode tulen rok en gympen – even daarvoor nog torenhoge hakken – door de Stadsschouwburg. De drukte uit, maar het hoofd van Rompa staat altijd aan. Haar meest betekenisvolle dag tot vandaag was het moment waarop ze in tijdnood zat en een wildvreemde haar te hulp schoot. Hier, in Amsterdam.

Ik zag een vrouw fietsen en vroeg haar of ik soms achterop mocht.

“Ik had een afspraak in het Vondelpark en wilde per se niet te laat komen. Ik zag een vrouw fietsen en vroeg haar of ik soms achterop mocht. Wat er toen gebeurde overtrof al mijn verwachtingen: de vrouw moest de andere kant op, maar leende mij haar fiets en gaf me haar adres. Ze vertrouwde er op dat ik hem terugkwam brengen. En natuurlijk, zo geschiedde.”

Verjaardag

Dat wildvreemden wat voor elkaar kunnen betekenen, merkt Irene voor het eerst in San Francisco. Ze is daar dan om het Nederlandse Dopper op de markt te brengen. Een ‘overwhelming’ klus met veel verantwoordelijkheid. Op haar verjaardag, Irene wordt dan 29, besluit ze het heft in eigen handen te nemen en op straat te vragen om goed advies. Met een bord in handen en twee klapstoeltjes, komen mensen aanwaaien.

858964_10152574818885082_1320294034_o

Het beste advies dat ze kreeg van een compleet onbekende? “Don’t sweat the small stuff. Daar heb ik nog zo vaak aan gedacht. Verder ben ik daadwerkelijk naar burning man gegaan en probeer ik op veel dingen ja te zeggen: ik wil geen spijt hebben van de dingen die ik niet heb gedaan.”

Irene Rompa haalde het Australische initiatief Buy Nothing New Month naar Nederland en werkt bij Let It Grow: een ‘groene’ incubator voor start-ups. Meer weten over de kindness-filosofie van Irene Rompa? Check haar TEDxTalk of verhalen op haar website www.peoplearekind.com

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.