Vrouwen domineren Game of Thrones seizoen 6

Nu aan het lezen

Powervrouwen domineren Game of Thrones seizoen 6

Powervrouwen domineren Game of Thrones seizoen 6

Nu Game of Thrones seizoen 6 er op zit, is het tijd om elkaar eens diep in de ogen aan te kijken en het eerlijk toe te geven: de dames blijken dit jaar de baas in de Zeven Koninkrijken.

Het heeft even geduurd, maar na 5 seizoenen de lijnen te hebben uitgezet, werd er in het zesde seizoen van ‘Game of Thrones’ duidelijk de vaart in gezet.

Gestuwd door de wetten van moderne TV-series en losgebroken van de boeken van geestelijk vader George R.R. Martin (de serie is nu deels verder in het verhaal dan de boeken) werd het een seizoen vol bijzondere hoogtepunten.

Game of Thrones seizoen 6: Spoiler Alert

De grootste verrassing? Het tot leven komen van Jon Snow of zijn ‘echte’ geboorteverhaal? Nauwelijks. De geschiedenis van Hodor of de tijdreizende talenten van zijn metgezel Bran? Een wenkbrauw werd opgetrokken.

Nee, met kop en schouders steekt er dit seizoen bovenuit dat de dames in de show alle, maar dan ook echt alle verhaallijnen in de serie domineren. En dan niet alleen in de spotlight staan, maar daadwerkelijk ook de touwtjes in handen hebben.

Al vanaf de eerste uitzending van dit seizoen werd duidelijk dat de vrouwen het heft in handen zouden gaan nemen. En dat heeft volgens de makers niets te maken met de kritiek omtrent vrouw-onvriendelijkheid die de show vorig jaar te verwerken kreeg. “Het feit dat mensen denken dat we ons verhaal aanpassen om de kritiek te pareren zijn simpelweg onwaar”, liet maker David Benioff vorige week nog weten tegenover diverse media.

Linksom, rechtsom: het maakt niet uit. De dames waren in control dit seizoen. Een rondje langs de velden!

Brienne of Tarth

Game of Thrones seizoen 6: Brienne

De dappere Brienne. Ze deed een belofte en hoewel ze geen Lannister is, bleef ze er toch alles aan doen om die na te komen. Zelfs als dat betekende dat ze vorig jaar een half seizoen op een heuvel moest gaan liggen om te kijken of er een kaarsje werd aangestoken.

Maar: de aanhouder wint! Brienne of Tarth en haar maatje Pod wisten Sansa Stark en Theon Greyjoy te redden. Politiek gezien had ze wat minder succes bij de belegering van Riverrun, maar met een helpende (gouden) hand van Jaime wisten Brienne en Pod veilig te ontkomen, op naar de volgende heldendaad!

Arya Stark

Game of Thrones seizoen 6: Arya

Wat hebben we dit seizoen gezucht en gesteund bij de verhaallijn van Arya. Haar masterclass “Sluipmoordenaar voor Beginners” duurde en duurde, alsof de schrijvers besloten om haar nog maar een weekje te laten trainen omdat ze het ook even niet wisten.

Maar wat maakte de zoete wraak tijdens de seizoensfinale veel goed! We vergeven haar bijna het feit dat ze miraculeuze geneeskrachten bezit en negeren even het feit dat ze binnen een aflevering het halve continent over is, terwijl ze hiervoor een seizoen lang door het gras liep te sjokken met The Hound.

Margaery Tyrell

Game of Thrones seizoen 6: Margaery

Arme Margaery, ze speelde het spel om de troon misschien nog wel het slimst. Een beetje volgzaamheid veinzen om een boel vrijheid te creëren. Even zag het er naar uit dat ze het geloof om haar vinger zou winden en broerlief naar een veilige plek zou kunnen loodsen.

Helaas: Margy was scherp genoeg om een mogelijk val te bespeuren, maar werd uiteindelijk dan toch de voet dwarsgezet door de High Sparrow en zijn kornuiten.

Yara Greyjoy

yara greyjoy pact game of thrones

Wisten we na de voorgaande seizoenen nog niet helemaal wat we aan Yara hadden, mogen we in de laatste afleveringen van het seizoen met opluchting concluderen dat er nog iemand bij Team Greyjoy met ballen is.

Niet alleen besluit ze er met het grootste deel van de vloot van haar huis vandoor te gaan, ze sluit ook nog eens een slim pact met Daenerys om er voor te zorgen dat ze aan het eind van het spel de rechtmatige heerser van haar huis wordt. Yeah!

Daenerys Targaryen

got-s7-dany

Nog een dame die duidelijk het gaspedaal heeft gevonden in haar reizen (het was te makkelijk geweest om te stellen dat ze de vlam in de pijp heeft, toch?) is de ‘Moeder der Draken’, Daenerys Targaryen. In de laatste drie afleveringen wist ze (mede dankzij haar draak, no doubt) luttele kilometers af te leggen en liet ze ein-de-lijk Essos achter zich. Da-haag zandbak!

Met een immense vloot, samenwerkingen met de Greyjoys, de Martell’s, het immense leger van Unsullied en Dothraki, het politieke cabaretduo Tyrion en Varys én de op wraak beluste Lady Olenna Tyrell is Daeny op weg naar Kings Landing. Tel daar drie draken bij op en je snapt dat Michiel prima in Mereen kon blijven als stay-at-home dad.

Sansa Stark

sansa-battle-bastards

De zwaarden gingen dan wellicht de lucht in voor Jon Snow als de nieuwe koning in het Noorden, maar ook hij weet dat hij die positie te danken heeft aan twee bijzonder sterke dames: Sansa Stark en Lyanna Mormont.

In tegenstelling tot de voorgaande seizoenen bleken beide Stark-zusters een beetje klaar te zijn om continu kind van de rekening te zijn. In het Noorden neemt Sansa het heft in handen en speelt ze een politiek spel om Team Stark uiteindelijk als overwinnaar uit The Battle of The Bastards te laten komen. Dan kan een glimlachje er wel vanaf – oh wacht, dat had een andere reden…

Cersei Lannister

i-choose-violence

A Lannister always pays his debts”, zo gaat het gezegde in de Zeven Koninkrijken en dus zagen we Cersei aan het eind van dit seizoen de belofte inlossen die zij in aanloop van het seizoen al in de trailer deed: “I choose violence”. En dus vinden we na een explosieve opening van de seizoensfinale weer een Lannister op de troon die oud genoeg is om een biertje te bestellen in de kroeg.

Dat ging overigens niet zo soepel als gehoopt, want jongste zoon Tommen weigerde nog verder mee te spelen in het wrede spel van zijn moeder. Daarmee komt overigens ook er een groot deel van de voorspelling die Cersei als kind kreeg te horen uit. De vraag is echter hoe lang Cersei op de troon kan blijven volgend seizoen, want echt geliefd is de nieuwe koningin nou ook niet bepaald.

Lyanna Mormont

lady mormont game of thrones

Wie op voorhand had gezegd dat een tienjarige dé heldin van het seizoen zou worden, zou met een vreemde blik zijn aangekeken. Toch kreeg Lady Lyanna Mormont de huizen achter Jon Snow en liet ze met haar resolute optreden de harten van de Interwebs sneller kloppen.

Met voorsprong is de piepjonge Lyanna het meest verrassende karakter van dit seizoen en een kracht om rekening mee te houden. Of zoals Ser Davos stelt, wanneer Lyanna ’62 van haar beste mannen’ beschikbaar stelt: “Als ze ook maar enigszins zo woest zijn als hun vrouwe, dan zijn de Boltons het haasje”.

Rest de vraag: hoeveel van de 62 hebben die immense slag weten te overleven? Hopelijk krijgen we daar volgend seizoen een antwoord op en zien we dan ook direct wat meer van deze tienjarige koele ruler.

game-of-thrones-se6-ep10-slot

Johan is hoofdredacteur van Numrush en mede-oprichter van OK GO, het bedrijf verantwoordelijk voor de productie van onder meer Vance en Numrush.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.