Slaap is voor vrouwen belangrijker omdat hun hersenen harder werken

Nu aan het lezen

Vrouwen hebben meer slaap nodig omdat hun hersenen harder werken

Vrouwen hebben meer slaap nodig omdat hun hersenen harder werken

Ik zou er stukken slechter uitzien als ik niet af en toe wat concealer onder mijn ogen zou kunnen smeren, (haast) geen optie voor veel mannen. Maar toegegeven, na een korte nacht zie ik er gehavender uit dan hij. Zijn wallen? Valt mee. En rode vlekjes zijn ook amper zichtbaar. Het nare gevoel de day after knikkebollend door moeten zien te komen, gapend, met een kop koffie in mijn hand vastgelijmd, is iets wat met name ík ervaar.

Er is misschien een verklaring voor bovenstaande taferelen. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer complexe hersenactiviteit vertonen dan mannen. Wetenschappers vonden dat zo’n 20 minuten extra slaap vereist was voor vrouwen in vergelijking tot mannen. De oorzaak: het vrouwenbrein werkt harder gedurende de dag.

Slaap

Het onderzoek werd verricht onder een set van 210 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Hieruit blijkt dat vrouwen multi-taskers zijn, wat zoveel betekent als een hogere breininspanning en het gebruik van meer gebieden in de hersenen dan mannen. De conclusie ‘vrouwen zijn slimmer’ gaat dus niet op.

Volgens slaapexpert en onderzoeker John Horne is één van de grootste functies van slaap het toestaan van je brein zichzelf te herstellen en te repareren. “Des te meer van je hersenen je gedurende de dag gebruikt, des te meer tijd je nodig hebt om te herstellen. Logischerwijs is er dan ook meer slaap vereist.”

Kwetsbaar

In het onderzoek kwam ook naar voren dat wanneer een man een mentaal zware baan heeft die veel denktaken en besluitvorming vereist, hij meer slaap nodig heeft dan de gemiddelde man – maar nog steeds niet zo veel als vrouwen.

Hoewel dit goed nieuws lijkt, gaat de intensiteit van het hersengebruik ten koste van de snelheid en efficiëntie van het vrouwelijke brein. Wetenschappers zeggen dat het meer kwetsbaar is voor schade dan het mannelijke brein. Als het mannelijke brein is beschadigd kan het zich sneller en meer compleet herstellen.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.