Vrouwen, maar vooral moeders, zijn vaker economisch zelfstandig

Nu aan het lezen

Vrouwen, maar vooral moeders, zijn steeds economisch zelfstandiger

Vrouwen, maar vooral moeders, zijn steeds economisch zelfstandiger

We berichtten eerder deze week al over de steeds groter wordende loonkloof in Nederland. En dat is een flink probleem: als je weinig geld verdiend en je bent alleen, is het lastiger om jezelf te redden. Toch is er volgens het CBS ook goed nieuws. Steeds meer vrouwen zijn namelijk economisch zelfstandig.

Economisch zelfstandig zijn, houdt in dat je op zijn minst een inkomen op het niveau van bijstand voor een alleenstaande verdiend. Dat was in 2018 960 euro netto per maand. Verdien je minder dan dat, dan wordt je niet als economisch zelfstandig beschouwd.

Maar steeds meer vrouwen zijn dat dus wel. Van alle niet-onderwijsvolgende vrouwen van 15 jaar tot de AOW-leeftijd was vorig jaar 62 procent economisch zelfstandig, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar dat is nog altijd wel flink minder dan de 80 procent onder de mannen.

Vooral moeders worden zelfstandiger

Het CBS stelt dat vooral vrouwen met een partner en minderjarige kinderen – dus moeders – economisch zelfstandiger zijn geworden. In 2011 was van deze groep nog 57 procent economisch zelfstandig, maar vorig jaar was dat al 65 procent.

Het CBS weet ook waar de oorzaak van die stijging ligt. Steeds meer moeders blijven (evenveel) werken na de geboorte van hun eerste kind. Daardoor blijven ze ook vaker economisch zelfstandig.

Maar ook vrouwen zonder kinderen worden steeds vaker financieel zelfstandig. Onder 45-plussers die wel samenwonen maar geen kinderen hebben, was ook een grote stijging te zien. Steeds meer vrouwen in deze groep werken en dan ook nog eens meer uren.

Loonkloof speelt mee

Opvallend is dat er veel vrouwen zijn die wel werken, maar niet economisch zelfstandig zijn. Vorig jaar waren 1,8 miljoen vrouwen niet economisch zelfstandig, maar voor een derde van hen was werk wel de belangrijkste inkomensbron. Hun inkomen was simpelweg te laag om wel zelfstandig te zijn.

Ook het CBS haalt hierbij het verschil in jaarinkomen tussen mannen en vrouwen aan. Mannen verdienden vorig jaar gemiddeld 50.000 euro bruto, tegenover 31.000 euro onder de vrouwen. Het CBS benadrukt echter wel dat het verschil vooral ligt aan het feit dat mannen meer fulltime werken en vrouwen meestal parttime.

Ook is er een groep niet-zelfstandige vrouwen die geen eigen inkomen heeft. Dat is een vijfde van de eerder genoemde 1,8 miljoen vrouwen. Dit zijn volgens het CBS vrijwel altijd vrouwen die getrouwd zijn of samenwonen, en qua levensonderhoud afhankelijk zijn van hun partner.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.