Het komt wellicht niet als een verrassing, maar we beginnen op steeds latere leeftijd aan kinderen. Waar je vroeger begin twintig al aan je eerste kind begon, wordt het nu steeds minder aantrekkelijk. We studeren langer door, investeren in onze carrières, en daar past een kind vaak niet bij. En dat blijkt uit de cijfers. Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zijn vrouwen nu gemiddeld 29,8 jaar als ze beginnen aan hun eerste kind.
Steeds minder baby’s
In de jaren vijftig was de gemiddelde leeftijd 26, waarna de leeftijd in de jaren ’70 fors daalde naar 24. Zo blijkt uit vorige cijfers van het CBS. Hierna kwam de anticonceptiepil op de markt, begonnen steeds meer vrouwen aan een hogere opleiding en wilden vrouwen financieel onafhankelijker worden. Het is dus ook niet vreemd dat sindsdien de gemiddelde leeftijd steeds meer is gaan stijgen.
In de jaren tussen 2004 en 2013 bleef de leeftijd stabiel hangen op 29,4. Sindsdien is deze weer geleidelijk geklommen. Volgens het CBS stellen steeds meer moeders het moederschap uit. Hierdoor is het aantal baby’s van vrouwen onder de dertig ook ontzettend afgenomen. Afgelopen jaar werden 169.000 baby’s geboren, een diepte-record dat voor het laatst in 1983 werd gemeten.
Oudere moeders
Dat vrouwen steeds vaker het moederschap uitstellen betekent niet automatisch dat de kinderwens uitblijft. Het betekent vooral dat vrouwen meer de tijd nemen om aan zichzelf te werken en realiseren dat ze ook prima op latere leeftijd aan kinderen kunnen beginnen. Een trend die zich nu niet alleen in Nederland voordoet, maar ook in andere Europese landen als Spanje en Italië, is dat steeds meer vrouwen van boven de 35 aan een klein hummeltje beginnen. Stiekem zien vrouwen het dus wel zitten om voor een kleine te zorgen.
Foto: Shutterstock.com