Vrouwenteam staat op de nieuwe VI cover en dit zijn de meest schokkende reacties - Vance

Nu aan het lezen

Vrouwenteam staat op de nieuwe VI cover en dit zijn de meest schokkende reacties

Vrouwenteam staat op de nieuwe VI cover en dit zijn de meest schokkende reacties

Het Nederlandse damesteam gaat door naar het EK Vrouwenvoetbal dit jaar en daar mogen we best trots op zijn. In aanloop naar het EK, dat aanstaande zondag 16 juli van start gaat, bracht de Voetbal International een cover uit met voetbalvrouwen.

Oranje-internationals Vivianne Miedema, Jill Roord, Shanice van de Sanden en Jackie Groenen pronken deze maand op het blad. Helaas is niet iedereen zo trots op de cover.

Wisselende reacties

VI-hoofdredacteur Christiaan Ruesink vertelt de NRC dat de cover tot wisselende reacties leidde op de redactie. “Toen ik onze voorpagina aankondigde was niet iedereen enthousiast. Het ging vooral over de vraag hoe serieus we het vrouwenvoetbal moeten nemen en hoe je het niveau moet inschatten.” Ook de lezers, met name die van het mannelijke geslacht, lijken niet allemaal fan van de coverkeuze.

Journaliste Hella Hueck liet haar verontwaardiging voor de negatieve reacties blijken op Twitter:

“Wij mannen gaan ook niet schoonzwemmen”

Een aantal lezers van het voetbalblad lijkt het niet eens te zijn met de keuze een vrouwenteam op de voorkant te zetten. De lezers doen al snel denken aan de typische reaguurder die lekker ongenuanceerd zijn mening verkondigt. Zo vergelijkt een lezer vrouwenvoetbal met schoonzwemmen – iets met appels en peren. Er wordt ook nog verwezen naar de dalende verkoopcijfers van het blad, die vorig jaar vijftien redactieleden hun baan kostte. Volgens de lezer zijn vrouwen op een cover hier niet de beste oplossing voor – ahum.

Gelukkig laat niet iedereen zich negatief uit over het damesteam, er zijn ook genoeg positieve reacties te vinden. “De vrouwen mogen ook weleens gewaardeerd worden,” vertelt een trotse lezer.

Het glazen plafond is nog steeds een dingetje, zo blijkt uit de reacties op de nieuwe VI cover. Het wordt tijd dat deze mentaliteit verandert. Zo vertelt Ruesink, “Je moet het niet vergelijken met mannenvoetbal of amateurs. Het is een tak van sport die door steeds meer meisjes en vrouwen wordt beoefend.”

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.