Vance

Waar komen de patronen op een giraf vandaan? Er is eindelijk antwoord

Afbeelding via Unsplash

Heb je je ooit afgevraagd hoe het met de patronen van giraffen zit? Grote kans dat je hier nog nooit bij stil hebt gestaan, omdat het gewoon zo is. Maar bioloog en giraf expert Anne Innis Dagg had vijftig jaar geleden een theorie bedacht over deze patronen: volgens haar worden deze namelijk doorgegeven van moeder op nageslacht.

Maar dit was vijftig jaar geleden, toen de technologie nog lang niet zo ver was als dat nu is.

Vijftig jaar later

Inmiddels is er in die vijftig jaar natuurlijk een hoop veranderd, maar de theorie van Anne bleef bestaan. Onderzoekers gingen verder op onderzoek uit, met de hulp van technologie als digitale fotografie en een software dat patronen herkent. Wat bleek? Een gedeelte van het patroon van een giraf komt wel degelijk van de moeder.

Maar zo kwamen zij er ook achter dat bepaalde vlekken de overlevingskans van een baby giraf aanzienlijk vergroten. Dat deed de onderzoekers afvragen wat het voordeel van bepaalde patronen dan was. En dus gingen ze op verder onderzoek uit.

Overlevingskansen

Na het onderzoeken van 258 giraffen in het wild, kwamen de onderzoekers erachter dat de baby giraffen met grotere en onregelmatige vlekken 7,5 procent meer overlevingskans hadden in de eerste vier maanden van hun leven. De grootste oorzaak van het vroegtijdig overlijden van giraffen waren de roofdieren.

Het zou dus kunnen dat de patronen als een soort camouflage dienen. Maar volgens de onderzoekers is dat niet de enige reden. Het zou ook kunnen dat de dieren elkaar aan de patronen sneller herkennen. De vlekken zeggen dus iets over de giraf zelf, maar ook over de voorouders van de dieren.

Best bijzonder dus dat biologe Anne vijftig jaar geleden al een idee had van de patronen. En dat het vijftig jaar later, dankzij de moderne technologie, ook daadwerkelijk zo is.