Hoe kunnen dvd's en Blu-rays nog bestaan in een wereld met Netflix?

Nu aan het lezen

Hoe kunnen dvd’s en Blu-rays nog bestaan in een wereld met Netflix?

Hoe kunnen dvd’s en Blu-rays nog bestaan in een wereld met Netflix?

Tien jaar geleden huurde ik nog films bij de videotheek. Een stoffig winkeltje met duizenden dvd’s en speciale blu-ray dvd’s. Tegenwoordig is de stoffige videotheek vervangen door een afhaalchinees en heb ik een abonnement op Netflix wat zelfs goedkoper is dan één video huren. Maar waarom worden dvd’s en blu-rays dan nog gemaakt?

Nou om de volgende reden: fysieke media – dvd’s, cd’s, usb sticks, alle technologische overdraagbare materialen die je kunt vastpakken – blijft de beste manier om een belevenis over te dragen. En aangezien we daar steeds meer waarde aan hechten, moet je blij zijn als er deze kerst een dvd van je favoriete film onder de Kerstboom voor jou lag.

Belevenis

Netflix en Amazon zenden films en series uit in 4K. De kwaliteit van deze resolutie staat gelijk aan de laatst ontwikkelde Ultra HD dvd’s met hoge resolutie. In cijfers is het betere kwaliteit dan de traditionele 1080p Blu-ray dvd. Máár, als je deze drie vergelijkt met elkaar dan krijg je bij de Blu-ray dvd een stukje meer belevenis door het betere contrast en de heldere kleuren die bij de streamingdiensten vaak minder goed zijn.

Bovendien kunnen de streamingdiensten niet tegen de nieuwste surround sound-technologie op. De oorzaak is compressie: de data van beeld en geluid moeten zo worden samengevoegd dat een film kan worden afgespeeld op het internet. Dit gaat vaak ten koste van de beeld- en geluidskwaliteit, legt Vox.com uit.

Streamingdiensten bieden wel 5.1 surround sound aan met lagere beeldkwaliteit, maar wanneer je thuis geen surround system installatie hebt, mis je de gehele belevenis van een film. Met een ouderwetse dvd heb je daar geen last van aangezien daar geen compressie aan te pas komt, waardoor je altijd wordt weggeblazen bij de actiescènes van Rogue One.

Extra’s

Een andere reden waarom fysieke media mijn voorkeur heeft, zijn de extra beelden die vaak op dvd’s en blu-rays te zien zijn. Van making off-beelden tot interviews met acteurs. Het helpt allemaal om een nog betere belevenis te krijgen van een film. Je krijgt deze extra’s meestal niet te zien bij de meeste streamingdiensten.

Waarde

En de belangrijkste reden waarom fysieke media beter is dan streamingdiensten is het bezitten van die ouderwetse dvd’s. Je kunt altijd je favoriete film op zetten wanneer jij daar zin in hebt en je voorkomt het feit dat streamingdiensten ineens je favo romcom niet meer uitzenden. Daar gaat je avondje kijken naar een veel te romantisch verhaal met een bak ijs op schoot.

Een Netflix abonnement lijkt misschien goedkoper en handiger, maar in het bezit zijn van een dvd met de volledige belevenis van een film en de beste kwaliteit is iets waar je je leven lang nog van kan genieten.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.