Waarom de Olympische Winterspelen ook moeten gaan over menstruatie

Nu aan het lezen

Waarom de Olympische Winterspelen ook moeten gaan over menstruatie

Waarom de Olympische Winterspelen ook moeten gaan over menstruatie

Als vrouw toegeven dat je menstruatie werkprestaties in de weg zit, is nog altijd een taboe. Maar voor Olympische sporters was dit tot 2016 absoluut ongekend. De Chinese zwemster Fu Yuanhui brak destijds alle kijkrecords tijdens de Zomerspelen in Rio met het commentaar over vermoeidheid en extreme buikpijn veroorzaakt door haar ongesteldheid.

Volgens Suzanne Siemens, mede-oprichter van menstruatieproducten-bedrijf LunaPads, hielp Yuanhuis uitspraak de gesprekken rondom menstruatie te normaliseren in 2016. Met een korte documentaire over het nationale stigma – ook niet vreemd in Nederland – hoopt de onderneemster het gesprek op gang te helpen tijdens de Winterspelen in 2018.

Schaamtevol

In het filmpje zien we journalist Jordan Wade in de straten van Seoul in gesprek met activisten, journalisten en andere vrouwen over ongesteldheid op een plek waar het wordt beschouwd als schaamtevol.

Journalist Jieun Choi zegt in de documentaire dat zij als opgroeiend meisje werd geleerd dat menstruatie geen geschikt gespreksonderwerp is. Anderen geïnterviewden zeggen dat zij dachten dat ongesteld zijn ‘vies’ was of probeerden door de jaren heen hun hygiëneproducten te verbergen voor anderen.

Schadelijke gevolgen

Choi schreef in 2017 een negatieve recensie over een Koreaanse maandverband-advertentie waar niet één keer menstruatie in werd genoemd of laten zien. Het artikel werd een boegbeeld van hoe groot de schaamtecultuur rondom menstruatie in het land is en wat voor schadelijke gevolgen het heeft voor de gezondheid van vrouwen die lang blijven lopen met klachten.

Siemens, die met haar bedrijf herbruikbaar maandverband verkoopt, hoopt dat met haar documentaire en de inspanningen van vrouwen wereldwijd het gesprek over menstruatie wordt getild naar een mondiaal niveau. Ze voegt daar aan toe dat de spullen (maandverband, cups of tampons) voor iedereen beschikbaar moeten zijn – ongeacht sociale of economische status. Wat vind jij, kan het gesprek over menstruatie in Nederland nog een impuls krijgen?

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.