Waarom het spel Animal Crossing: New Horizons zo'n hype is - Vance

Nu aan het lezen

Waarom het spel Animal Crossing: New Horizons zo’n hype is

Waarom het spel Animal Crossing: New Horizons zo’n hype is

De kans is groot dat je er op social media wel iets over voorbij hebt zien komen: het spel Animal Crossing: New Horizons. Dit spel, waarin je een bruisende samenleving opbouwt op een voorheen onbewoond eiland, is sinds de release in maart namelijk een enorme hit. Maar waarom eigenlijk?

Animal Crossing: New Horizons is het nieuwste deel in de Animal Crossing-franchise. Het idee is dat je op een onbewoond eiland terechtkomt, samen met drie wasberen, en hier je thuis van gaat maken. Daarvoor richt je je huis in en betaal je je hypotheek af, maak je zelf meubilair van hout en stenen die je op het eiland vindt, vang je vissen en vul je het eiland naar eigen inzicht in.

Het spel verscheen in maart dit jaar voor de Nintendo Switch en werd in de eerste elf dagen maar liefst 11,77 miljoen keer verkocht, schrijft Game Rant. Daarmee heeft dit de beste start ooit van alle games die voor de Nintendo Switch zijn uitgekomen. Maar veel mensen vragen zich af waarom het spel het zo goed doet.

Timing is alles

Animal Crossing is al twintig jaar een geliefde franchise, maar New Horizons had een voordeel wat de eerdere games niet hadden: timing. Eind maart belandde diverse landen – waaronder Nederland – in een lockdown, als gevolg van de coronacrisis. Iedereen zit thuis en zoekt naar dingen om te doen. Een eiland opbouwen en inrichten is dan best een leuke vorm van vermaak.

Wat ook meespeelt is dat dit spel een multiplayer kan zijn. Je kunt eilanden van je vrienden bezoeken en zelfs met ze chatten. Daar wordt – nu je nauwelijks bij elkaar langs mag en kunt gaan – gretig gebruik van gemaakt. Mensen houden virtuele bruiloften en virtuele verjaardagsfeestjes, maar komen ook gewoon gezellig bij elkaar langs om spullen te ruilen. Maar als je hier niet van gediend bent, houd je de deuren simpelweg gesloten en speel je het spel alleen. Het is maar net wat je voorkeur heeft.

Tegelijkertijd geeft dit spel je een rust. In tegenstelling tot veel andere games verloopt de tijd hier namelijk gelijk met die in de echte wereld. Een uur in Animal Crossing is dus een uur in onze wereld. Daardoor heb je heel veel ruimte om dingen te doen, maar er zit geen druk op. Je kunt tien uur spelen en je hele eiland op zijn kop zetten, of simpelweg een paar uurtjes rustig vissen en beestjes vangen. Het is bijna een soort meditatie: niets moet, alles mag, en alles is rustgevend. Dat is een stressvolle tijd als deze best prettig.

Humor en nieuwe content

Andere factoren die meespelen in het succes van het spel is de aanwezige humor en het feit dat er constant nieuwe (gratis!) content bijkomt. Het spel zit vol met leuke (woord)grapjes – zowel in het Nederlands als het Engels – en is nooit negatief. Hier hoor je geen vervelend nieuws, ga je niet dood en is zelfs een stroom aan regen welkom (want dan hoef je niet zelf al je bloemen water te geven).

De nieuwe content speelt veelal in op gebeurtenissen in de echte wereld. Rond Pasen verscheen bijvoorbeeld een Paashaas en werden allerlei op Pasen afgestemde DIY-projecten beschikbaar. Bovendien past de natuur zich aan aan de echte jaargetijden. Er is dus constant weer iets nieuws te ontdekken, waardoor het spel interessant blijft.

Maar misschien wel heet meest belangrijke is de ultieme vrijheid die je hebt. Er is niet één goede manier om Animal Crossing te spelen. Je kiest zelf hoe je het spel inricht. Wil je snel je huis uitbreiden en veel geld verdienen? Dat kan. Ga je liever veel tuinieren en op zoek naar alle hybride bloemen? Ook dat kan. Of misschien ga je wel voor het mooiste eiland wat je kunt bedenken. Je bepaalt zelf welke doelen je wil behalen en wanneer je dat doet.

Hét spel van de crisis?

Dat Animal Crossing: New Horizons zo populair is, is dus eigenlijk niet verrassend. Het spel biedt je rust en ongekende vrijheid, humor, veel nieuwe content en bovenal een sociaal aspect in tijden dat sociale contacten op een laag pitje staan. Het is voor veel mensen dan ook precies wat ze nodig hebben in deze crisis.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.