Waarom je van sporten een 'helder hoofd' krijgt

Nu aan het lezen

Waarom je van sporten een ‘helder hoofd’ krijgt

Waarom je van sporten een ‘helder hoofd’ krijgt

Sporten is goed voor lichaam en geest, met name hardlopen. Veel hardlopers zeggen dat ze na het rennen niet alleen een goed gevoel, maar ook een ‘helder hoofd’ hebben. Wetenschappers hebben dit onderzocht en weten nu waar dit door komt.

Na dertig jaar onderzoek kwamen de onderzoekers erachter dat er een duidelijke verbinding is tussen sporten en de helderheid in je hersenen. Een recente bevinding geeft aan dat er door bewegen neuronen (hersencellen) in je hersenen worden aangemaakt. Vandaar dat ons hoofd na een stukje rennen ‘leeg’ voelt.

Nog niet zo lang geleden dachten wetenschappers dat er geen nieuwe hersencellen werden aangemaakt, zodra je volwassen werd. Dit bleek gelukkig niet waar te zijn. Nieuwe studies hebben aangetoond dat neuronen je hele leven door worden aangemaakt en de trigger tot het aanmaken van deze neuronen is – je raadt het al – sporten. Dit zegt Karen Postal, voorzitter van de American Academy Klinische Neuropsychologie tegen New York Times. “Dat is het”, zegt ze. “Dat is de enige trigger die we kennen.”

Zweten

Een ander opvallend iets is dat deze neuronen worden aangemaakt in de hippocampus. Dit gebied van de hersenen wordt gelinkt aan leren en het geheugen. Dit toont aan waarom vele studies de connectie tussen sporten en het hebben van een goed geheugen hebben gelegd. “Als je aan het zweten bent terwijl je traint, na ongeveer 30 tot 40 minuten, worden er nieuwe hersencellen aangemaakt”, voegt Postal er aan toe. “En dat gebeurt in het gebied waar je geheugen is opgeslagen.”

In de frontale kwab, dat soms ‘het uitvoerende netwerk systeem’ wordt genoemd en zich aan de voorkant van je hoofd bevindt, laat zien dat als je sport en zweet hier meer bloed naar toe stroomt. Dit resulteert in het hebben van een ‘helder hoofd’, waardoor we vooruit kunnen plannen, focus en concentratie hebben en doelen kunnen stellen.

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.