Beroemdheden en fans: vaak een gouden duo, soms een ongewenste combinatie. Zo is algemeen bekend dat bepaalde celebs niet de moeite nemen hun brieven te openen, verzocht Beatles drummer Ringo Starr in 2008 zijn fans wegens drukte niks meer te sturen (weliswaar aangekleed met de herhaalde boodschap ‘Peace en love”) en verbrandde Charles Dickens zelfs zijn brieven.
Zo niet de Britse cabaretier en kinderboekenschrijver David Walliams, bekend van zijn rollen in Little Britain en zijn voormalige huwelijk met het Nederlandse model Lara Stone.
Doos
Hij riep afgelopen week zijn jonge bewonderaars op alsjeblieft opnieuw een brief naar hem te sturen, met een verontschuldiging en toelichting dat zijn doos met fanmail was gestolen. Een doos met ouderwetse brieven dus, die hij allemaal wenst te beantwoorden.
Hoewel in een tijdperk van Instagram, email en Facebook een digitaal berichtje naar je grote idool zo is getikt, blijven ouderwetse fan-brieven heel geliefd onder fans. Dat zegt Rebecca Williams, professor aan de University of South Wales en expert op het gebied van fanatieke bewonderaars in The Guardian. De kracht van een handgeschreven brief moet volgens haar dan ook niet worden onderschat.
Impact
”Brieven zijn heel persoonlijk, voor zowel fan als idool. De meeste fans begrijpen dat het niet heel waarschijnlijk is dat ze een reactie ontvangen. Wanneer dit dus wel gebeurt, heeft het een enorme impact op diegene. Het zorgt er als het ware voor dat het gevoel van verbinding tussen fan en beroemdheid voort wordt gezet. Ook helpt het celebrities zich te profileren als belangstellend naar hun fans.”