Waarom het sturen van een smiley juist een averechts effect heeft - Vance

Nu aan het lezen

Waarom het sturen van een smiley juist een averechts effect heeft

Waarom het sturen van een smiley juist een averechts effect heeft

Probeer jij ook altijd net dat stukje extra casual te zijn met je collega’s door je e-mail af te sluiten met een lachende emoticon? Hoewel je het oprecht vriendelijk bedoelt, kan dit toch heel anders overkomen. En jij maar denken dat je extra punten scoort met die ‘😀’.

Not so smiley

Volgens een onderzoek aan de Ben-Gurion Universiteit in Israël heeft de emoticon juist een averechts effect. De smiley zou onprofessioneel overkomen en vermindert de kans dat je antwoord op je vragen krijgt. De glimlach heeft dus niet direct een positieve invloed op je professionele leven.

“Onze resultaten geven voor het eerst aan dat, in tegenstrijd met de daadwerkelijke glimlach, smileys niet een warme indruk achterlaten. Smileys verminderen zelfs de perceptie van iemands competenties”, legt Dr. Ella Glikson uit. “In formele, zakelijke e-mails is een glimlach niet een glimlach.”

Onderzoek

De Ben-Gurion Universiteit werkte voor het onderzoek samen met de Israëlische Universiteit van Haifa en onze eigen Universiteit van Amsterdam. Zij lieten 549 deelnemers uit 29 verschillende landen een serie experimenten uitvoeren. De deelnemers werd gevraagd om werkgerelateerde e-mails te lezen van een onbekende, en deze te beoordelen op basis van warmte en professionaliteit. Sommige e-mails bevatten smileys en anderen weer niet.

Uit het onderzoek blijkt uiteindelijk dat smileys helemaal geen impact hebben op de warmte van een email. Helaas, kom je toch niet zo sympathiek over als je bedoelt. Wat vooral opvalt in dit onderzoek is dat deelnemers sneller geneigd waren nauwkeurige antwoorden te geven als er geen smiley in de e-mail stond. Zo werd er dieper op formele zaken ingegaan en werd er meer informatie gedeeld dan bij e-mails met een smiley. Een smiley geeft dus aan dat je helemaal geen verstand van zaken hebt, niet bepaald het effect dat je wilt bereiken.

Seksistische emoticon

Nog een klein detail, er komt zelfs een beetje seksisme kijken bij emoticon-gebruik. Deelnemers namen sneller bij een smiley e-mail zonder afzender aan dat de afzender een vrouw was. En dat terwijl vrouwen juist gezien worden als sympathieke wezens.

Natuurlijk is het aan jou of je wel of niet een emoticon gebruikt in je e-mail. In sommige werkgebieden wordt het zelfs aangeraden om wat informeler te zijn in je e-mails. Het is dus vooral aan jou om aan te voelen of je sociale relatie met een collega formeel of informeel is. Mocht je bij een wat kleiner bedrijf werken met een informele werksfeer, dan heeft een smiley naar je baas sturen misschien juist een positief effect.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.