Vance

Waarom we soms een ‘leugentje om bestwil’ vertellen

Afbeelding via Unsplash

Zeggen dat je iets wel hebt gezien, terwijl dat eigenlijk niet het geval was. Of dat je in die prachtige stad inderdaad bij dat ene tentje gegeten hebt. Of dat je dus echt wel op de hoogte bent van het hele Kardashian-drama, terwijl deze familie je eigenlijk helemaal niks kan schelen. We vertellen allemaal wel eens een leugentje om bestwil, maar waarom eigenlijk?

Die kleine leugentjes hebben je mond waarschijnlijk al verlaten voordat je echt besefte wat je nu zei. Maar is zo’n leugen, hoe klein dan ook, het eigenlijk wel waard? De kans is namelijk groot dat je vroeg of laat toch door de mand valt.

Onzekerheid

Onzekerheid is een logische verklaring voor dit voorval. Je wilt tenslotte niet als dom gezien worden omdat jij geen idee hebt waar het over gaat, en dus stem je maar gewoon in. Een andere reden is om het gesprek op gang te houden. Klinisch psycholoog Carla Marie Manly vertelt dat zo’n leugentje om bestwil eigenlijk een natuurlijke reactie is omdat het een gevoel van zekerheid geeft.

Uit onderzoek blijkt dat we dit het meeste doen in een gesprek met iemand die we niet goed kennen. Zoals bijvoorbeeld bij een date, of bij een vriend van een vriend. Uit een kleinschalig onderzoek blijkt zelfs dat 60 procent van de mensen nog geen 10 minuten een gesprek kunnen voeren zonder te liegen. En dat zijn dan vooral de kleine leugens, zoals zeggen dat het goed met je gaat terwijl dat niet het geval is.

Goede indruk achterlaten

De voornaamste reden dat we dit onbewust doen, is omdat we een goede indruk willen achterlaten. Zeker bij iemand die we niet goed kennen. Het zorgt er namelijk voor dat een gesprek op gang gehouden wordt wanneer je doet alsof je die ene film wel gezien hebt. Terwijl je ook gewoon ‘nee’ kunt zeggen, om vervolgens te vragen waarom diegene het zo’n goede/vreselijke/hysterische film vond.

Maar de angst om het gesprek stil te laten vallen, blijkt dan toch groter te zijn dan we misschien wel dachten. Daar is dan wel een logische verklaring voor, want mensen zijn nu eenmaal kuddedieren. In een groep voelen de meeste mensen zich een stuk beter op hun gemak en ervaren we zelfs minder stress.

Zo’n leugentje om bestwil lijkt op zo’n moment dus een gemakkelijke uitweg. Maar wanneer je dan wel door de mand valt, gaan mensen oprecht aan je twijfelen. Misschien toch beter om zo’n leugen even in te slikken en gewoon eerlijk te zijn.