Wanneer spreek je van een hittegolf in Nederland? Dit moet je weten

Nu aan het lezen

Wanneer spreek je van een hittegolf in Nederland? Dit moet je weten

Wanneer spreek je van een hittegolf in Nederland? Dit moet je weten

Het is de afgelopen tijd heerlijk weer in Nederland en kunnen ook in ons kikkerlandje eindelijk genieten van een ‘echte’ zomer. Al die dagen mooi weer achter elkaar en nauwelijks regen, dan moet het wel een hittegolf zijn, toch?

Niet dus: want bij een hittegolf in Nederland moet het minstens vijf dagen achter elkaar warmer zijn dan 25 graden. En in die dagen moet het minstens drie dagen warmer zijn dan 30 graden, dan spreek je namelijk van tropische temperaturen. En dat hebben we nog niet gehad in Nederland.

Toch is de kans groot dat er een hittegolf aankomt. Er wordt namelijk gesproken over temperaturen tot wel 40 graden in het zuiden van het land. Kijk, dát zijn nou tropische temperaturen. Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden bij een hittegolf?

Hitteplan

Ben Lankamp, meteoroloog van Weerplaza, laat aan het AD weten: “De kans dat het volgende week woensdag vier tot vijf dagen achter elkaar warmer wordt dan 30 graden, is maar liefst 50 procent.” Dat is dan ook precies de reden waarom er bij het Rijksinstituut een speciaal ‘hitteplan’ klaarligt.

In dit hitteplan staan vooral protocollen voor zorgverleners en ziekenhuizen. Maar bijvoorbeeld ook voor festivalorganisaties. We zijn niet gewend aan dat warme weer, en vooral ouderen en kleine kinderen hebben hier last van.

Zo trotseer jij de hitte

Hoe zorg je er dan voor dat je gezond en wel die hitte doorkomt? De beste tip is om je vooral aan te passen aan het warme weer. Doe alles wat rustiger aan dan dat je gewend bent en vergeet niet om genoeg water te drinken, ook als je geen dorst hebt. Door de hitte ga je zweten en verlies je aardig wat vocht, dat moet weer aangevuld worden want anders droog je uit.

Daarnaast is het verstandig om dunne kleding te dragen. Vooral linnen kleding is prettig om te dragen in de warmte, dat lucht namelijk goed door. Probeer ook de schaduw op te zoeken en vermijd de volle zon vooral in de middagtemperaturen.

Tot slot is het slim om je huis koel te houden, ook al is dat in sommige gevallen nogal lastig. Koop een ventilator en probeer de gordijnen vooral in de middag wat dichter te houden, dit kan namelijk ook een hoop warmte tegenhouden.

Kom je de dag wel goed door, maar heb je vooral moeite om in slaap te vallen? Check dan vooral even dit artikel.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.