Aan wie geef jij je stem op 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? Laat het een vrouw zijn, zegt Devika Partiman (30) van stichting Stem Op Een vrouw. Door haar campagne bij de Kamerverkiezingen kreeg de organisatie voor elkaar dat drie extra vrouwen in de Tweede Kamer zijn gekomen.
En dat is komende woensdag ook hard nodig want vrouwen in de lokale politiek zijn sterk ondervertegenwoordigd: volgens een analyse van de NOS is er in Nederland geen enkele gemeente met meer vrouwen dan mannen op de kieslijst.
Belangrijkste verkiezingen ooit
Denk je nu: ja, maar de landelijke verkiezingen tellen pas écht? Think again. Deze gemeenteraadsverkiezingen worden de belangrijkste ooit. Dat heeft ermee te maken dat er de afgelopen jaren steeds meer overheidstaken zijn overgeheveld naar de gemeenten. Deze verkiezingen gaan dus over veel zaken die direct invloed hebben op ons dagelijks leven, zoals taallessen, groenvoorzieningen en camerabewaking op straat.
Niet alleen bepalen deze verkiezingen hoe je gemeente er de komende vier jaar bij ligt, ook is het de plek waar menig politieke carrière begint. En in een land waarin iets meer dan de helft van de inwoners vrouw is, is een gelijkwaardige vertegenwoordiging in de politiek niet meer dan logisch.
The future is deels female
Er zijn een aantal manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat de nabije toekomst van jouw woonplaats deels female is. We nemen je mee in drie stappen.
1. Stem strategisch
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leerden we dat een stem aan de eerste vrouw op de lijst weinig tactisch was: deze vrouw was immers al praktisch verzekerd van een zetel. Het loonde meer om op een vrouw lager op de lijst te stemmen.
Slim stemmen, hoe doe je dat? Stel dat een partij volgens de peilingen 5 zetels krijgt, #stemopeenvrouw buiten die buiten die eerste 5 kandidaten valt. Op deze manier kregen wij in 2017 al drie extra vrouwen in de Tweede Kamer. #GR2018 pic.twitter.com/rgVc3awSw4
— Stem op een Vrouw (@StemopeenVrouw) March 10, 2018
Datzelfde advies gaat op tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: kijk naar de peilingen (met name betrouwbaar in de grote steden) en geef jouw voorkeursstem aan de vrouw die hem harder kan gebruiken. Wordt een partij ingeschat op tien zetels en is de nummer elf een vrouw, dan kun je door op haar te stemmen ervoor zorgen dat ze een zetel krijgt, aldus Partiman
In tegenstelling tot de Tweede Kamerverkiezingen is het resultaat van dit strategische stemmen sneller zichtbaar, zegt Stem Op Een Vrouw: er zijn minder voorkeursstemmen nodig dan met de landelijke verkiezingen. Zo kunnen 500 stemmen al een heel verschil maken.
2. Kies voor een vrouw die bij je past
Lees je in: wie staan er op de lijst voor de gemeenteraad en in wie herken jij je? Stem bewust op een politicus die bij jouw overtuiging past. Maar bedenk daarbij wel dat momenteel de helft van de bevolking niet goed is vertegenwoordigd. Iets wat ook weer gevolgen heeft voor de veiligheid en gezondheidszorg in jouw gemeente.
Maak in je overweging dus die balans op, aldus Partiman die zegt dat we momenteel op veel mensen stemmen waarvan we denken dat ze ons vertegenwoordigen maar die niet op ons lijken. Doe je dat wel, dan heb je automatisch een meer diverse politiek.
3. Stap af van het argument ‘dat je niet op iemands geslacht stemt’
Stemmen op een vrouw betekent niet dat je puur stemt op een geslacht: door bewust te kiezen voor een politicus met jouw overtuiging én daarbij niet je ogen sluit voor diversiteit wordt je gemeenteraad een goede afspiegeling van de samenleving. Die als gevolg van een goede vertegenwoordiging, weer vredelievender is. Je stemt niet alleen op een partij of persoon, maar ook voor een goede afspiegeling van het volk.
Zeggen dat je op de beste persoon stemt in plaats van het geslacht, is pure luiheid zegt Partiman. “Ik moet de eerste persoon nog ontmoeten die alle kandidaten kent. Je moet iets meer je best doen om een vrouw te leren kennen. Maar: het staat allemaal op het internet: zoek gewoon iemand, zo moeilijk is het niet.”
Gelijkheid
Partiman hoopt dat deze gemeenteraadsverkiezingen een meer diverse raad tot gevolg hebben. Maar: ze hoopt vooral op meer partijen in de raad die staan voor gelijkheid. Elke vrouw verdient volgens Partiman je stem, behalve vrouwen van de PVV. “Die partij staat ervoor dat niet iedereen in de samenleving mee mag doen. We hebben zo’n gruwelijk niet-diverse politiek dat politici op deze manieren over anderen kunnen praten. Dat moet anders.”