Water bij de whisky: volgens wetenschappers de beste manier om het te drinken - Vance

Nu aan het lezen

Water bij de whisky: volgens wetenschappers de beste manier om het te drinken

Water bij de whisky: volgens wetenschappers de beste manier om het te drinken

Over smaak valt niet te twisten, maar over drinktechnieken wél. Tot voor kort dan. Onlosmakelijk bewijs dat water in de whisky de smaak beter tot zijn recht laat komen, was er niet, toch is het al jaren een aanname onder veel mensen. Onderzoekers vonden het daarom tijd voor wat onbetwistbare feiten en het mysterie voor eens en voor altijd op te lossen.

Twee onderzoekers van de Zweedse Linnaeus Universiteit besloten de aanname te testen door gebruik te maken van computersimulatie en het nabootsen van de moleculaire compositie van de alcoholische versnapering. Ze deden dit na een bezoek aan Schotland waar locals water zelfs bij de meest fancy scotch gieten.

Versterkte smaak

Bij het onderzoek kwam naar voren dat het toevoegen van water de concentratie van smaakonderdelen aan het drank-overvlak kan versterken. Een splash aqua kan helpen de rijke mix van aroma’s in whisky vrij te geven.

Het nieuwe paper, dat inging op de moleculaire samenstelling van whisky na het toevoegen van water, laat zien dat het verdunnen van een whisky van 45 procent naar 27 procent de dichtheid guaiacol stimuleerde met één derde. Guaicacol is een organische verbinding waar de whisky zijn houtachtige, rokerige smaak aan dankt.

Delicaat

Daarnaast kan het toevoegen van water aan je glas scotch een overweldigende alcoholsmaak voorkomen. Je zou meer delicate, complexe smaken kunnen waarnemen, aldus David Williams van de Scotch Whisky Association.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.