Vance

We spreken elkaar op het platteland vaker op ongewenst gedrag aan dan in de stad

Foto: Shutterstock.com

Overal in Nederland wonen mensen die weleens ongewenst gedrag vertonen. Denk aan afval op straat laten liggen, mensen intimideren of erger. En overal in Nederland wonen ook mensen die deze personen op hun gedrag aanspreken. Maar volgens onderzoek van CBS vinden we die mensen vaker op het platteland dan in de stad.

Het CBS stelde voor de Veiligheidsmonitor 2019 135.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder vragen over de sociale samenhang in hun eigen buurt. Daarbij werd onder meer gevraagd naar in hoeverre je een ander aanspreekt op ongewenst gedrag. Wat blijkt: dit doen we op het platteland vaker dan in de stad. In weinig- of niet-stedelijke gebieden zei 53 procent dat mensen elkaar in de buurt hierop durven aan te spreken, tegenover 44 procent in sterk stedelijke gebieden en 40 procent in sterk stedelijke gebieden.

Bovendien gaan we op het platteland blijkbaar prettiger met elkaar om. 79 procent van de respondenten uit niet-stedelijke gebieden zei dat mensen in de buurt goed met elkaar omgaan, tegenover 65 procent in de zeer sterk stedelijke gebieden. Op het platteland geeft bijvoorbeeld ruim de helft aan dat zijn buurt gezellig is en dat mensen elkaar hier helpen en dingen samen doen. In de stad blijkt dat voor één op de drie te gelden.

Bron: CBS

 

Ook hebben we op het platteland vaker veel contact met andere buurtbewoners (47 procent) dan in de stad (29 procent), aldus het onderzoek.

Verschil per stad en provincie

Ook opvallend is dat mannen anderen vaker aan durven te spreken op ongewenst gedrag dan vrouwen. Van de mannen is dit precies de helft, onder vrouwen is dat 43 procent. En ook jongeren doen dit vaker dan ouderen, namelijk 53 procent tegenover 40 procent.

Bron: CBS

 

Maar ook per provincie en stad zijn grote verschillen te zien. In Limburg, Zuid-Holland, Flevoland en Noord-Holland geeft minder dan 45 procent aan een ander op ongewenst gedrag aan te spreken. In Limburg en Flevoland blijkt dit bovendien met name in de grote steden het geval. In Overijssel, Drenthe, Gelderland en Friesland is dat juist meer dan de helft.