We hebben alcohol nodig voor de mensheid, blijkt uit nieuw onderzoek - Vance

Nu aan het lezen

We hebben alcohol nodig voor de mensheid, blijkt uit nieuw onderzoek

We hebben alcohol nodig voor de mensheid, blijkt uit nieuw onderzoek

Alcohol is hot topic in het land der wetenschappers. De onderzoekers blijven hun best doen om weer nieuwe informatie hierover te vinden. En dat lukt hen ook. Want hoewel er uit een hoop onderzoeken blijkt dat alcohol slecht is voor onze gezondheid, blijk uit nieuw onderzoek dat het toch cruciaal is. Namelijk voor de mensheid.

Een groep psychologen uit Oxford is tot deze ontdekking gekomen. Zij zeggen dat het zonder alcohol niets wordt met de mensheid.

Evolutie

De onderzoekers vroegen zich af waarom er in elk tijdperk en in elke cultuur wordt gedronken. Ondanks dat het al lang bekend is dat het zo slecht voor ons is. Het antwoord is volgens professor Robin Dunbar simpel: alcoholgebruik heeft een veel grotere rol in de evolutie van de mensheid dan we dachten.

Dat komt omdat de mens al eeuwenlang behoeften hebben aan samenhang. En wat zorgt er voor een betere samenhang dan een fles wijn? De drank neemt niet alleen de remmingen weg, het zorgt er ook voor dat er vriendschappen ontstaan. Bij het ontstaan van een vriendschap wordt er een bepaald hersenmechanisme in gang gezet, dat gebeurt zowel bij mensen als bij dieren. En laat dit nou net het geval zijn wanneer er alcohol in het spel is.

Endorfines aanmaken

Volgens de onderzoeker werkt drank erg goed bij het aanmaken van endorfines, wat er voor zorgt dat mensen elkaar aardiger vinden. Simpel gezegd werkt het goed bij het maken van nieuwe vrienden, wat uiteindelijk weer zorgt voor een goede gezondheid.

Uiteindelijk moeten we er natuurlijk wel bij vermelden dat er ook een keerzijde zit aan alcohol wanneer er teveel van gedronken wordt.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.