Vance

We kopen meer kleding, maar kunnen minder recyclen

Afbeelding via Unsplash

We zijn in de afgelopen jaren bewuster zijn gaan leven, met een betere kijk op het milieu. Toch kopen we met z’n allen meer kleding dan ooit tevoren. Tegelijkertijd gooien we ook een stuk meer kleren weg. We proberen wel een hoop kleding te recyclen, maar vaak lukt dit helemaal niet. Al helemaal niet bij goedkopere kledingstukken.

Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat we gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per persoon per jaar kopen. Dat zorgt ervoor dat onze kledingkasten vol raken. Per jaar gooien we gemiddeld 14 kilo kleding per persoon weg.

Goedkoop is duurkoop

Een hoop van de weggegooide kleren wordt in de recycle bakken gegooid, maar deze berg kan lang niet allemaal gerecycled worden. Grotendeels komt dit door de goedkope kledingstukken. Deze verslijten veel eerder, waardoor er niets meer mee gedaan kan worden.

Dit komt onder andere omdat de fabrikanten van deze goedkope kleding bijvoorbeeld een stuk slechtere kwaliteit garen gebruikt. Hierdoor blijft er weinig stof over wat weer voor een nieuw kledingstuk gebruikt zou kunnen worden.

Dat zorgt ervoor dat er voornamelijk poetslappen van deze kledingstukken worden gemaakt. Maar op den duur zijn we ook voorzien van genoeg poetslappen, en kun je dit dus niet blijven maken.

Vintage

Dit is dan ook de reden dat we snel kledingstukken weggooien. Toch wordt er een derde wel ingezameld. 60 procent van deze kleren komt uiteindelijk bij een nieuwe eigenaar terecht en krijgt een tweede leven als vintage kleding. Daarnaast gaat er ook een deel van deze kledingstukken naar ontwikkelingslanden.

Van de restjes kleren worden dus stoflappen gemaakt of het wordt gebruikt als vulling voor isolatiemateriaal of matrassen. Toch wordt 7 procent van al het gerecyclede kleding verbrand. En juist dit is de reden om twee keer na te denken voordat je een nieuw, goedkoop kledingstuk koopt.

Het begint bij de consument

Ben je toe aan nieuwe kleding, maar wil je hier niet teveel geld uitgeven? Dan is de kans groot dat je naar winkels gaat als Primark of H&M. Maar juist daardoor wordt die berg kledingafval alleen maar groter. Probeer het eens op een andere manier te doen. Ga bijvoorbeeld naar tweedehandswinkels om hier iets nieuws te vinden.

Het beste is uiteindelijk om echt te investeren in kleding. Dit zorgt er namelijk voor dat je een stuk minder snel je kleding hoeft weg te gooien.