We mogen weer op vakantie: naar deze landen mag je reizen

Nu aan het lezen

We mogen weer op vakantie! Naar deze landen mag je vanaf vandaag reizen

We mogen weer op vakantie! Naar deze landen mag je vanaf vandaag reizen

Ben jij een zonaanbidder en verlaat je ieder jaar ons land om in het zuiden van Europa de zon op te zoeken? Of ga je jaarlijks op culturele weekendjes weg? Dan hebben we goed nieuws! Vanaf vandaag mag je namelijk weer op vakantie in een aantal Europese landen, al is dat natuurlijk wel onder strenge voorwaarden.

De Rijksoverheid heeft vandaag het reisadvies naar een aantal landen aangepast van oranje naar geel. Dat betekent dat je naar deze landen weer op vakantie mag gaan, mits je op de risico’s let. Als je deze zomer nog een aantal dagen weg wil gaan, is dat dus mogelijk.

In totaal zijn er zeventien landen waar je weer naar toe mag reizen van de overheid. Het gaat om België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitserland.

Deze landen zijn veilig genoeg om er naartoe te reizen, maar wel wordt benadrukt dat de coronamaatregelen ook daar in acht moeten worden gehouden. Dat betekent dat je anderhalve meter afstand moet houden, drukke plekken moet vermijden en thuis (of bij je tent of caravan) moet blijven als je coronasymptomen krijgt.

Nog niet naar Engeland

Natuurlijk zijn er ook een aantal landen waar je nog niet heen kan. Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk en Zweden blijft op oranje staan, wat betekent dat reizen afgeraden wordt. De gezondheidssituatie is in die landen volgens de Rijksoverheid nog niet goed genoeg dat we hier wel veilig heen kunnen. Mocht je toch gaan, dan adviseert de Rijksoverheid dringend om bij terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Verder zijn een aantal landen waar Nederlanders nog niet welkom zijn. Dat is bijvoorbeeld Denemarken, en naar verwachting komt daar geen verandering meer in deze zomer. Diverse andere landen moeten in de komende week nog een beslissing maken over of Nederlanders welkom zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Sint Maarten, Aruba, Griekenland, Ierland en Malta.

Mocht je nadenken over een zomervakantie buiten Europa, dan hebben we helaas nog slecht nieuws. De Rijksoverheid geeft daar nog steeds een oranje reisadvies voor, dus dit wordt nog steeds afgeraden. Maar er is een lichtpuntje: naar verwachting wordt het advies voor sommige landen buiten Europa binnen enkele weken ook versoepeld.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.