Website maken met Google Sites: Gratis en zonder gedoe

Nu aan het lezen

Zo maak je gratis en zonder gedoe je eigen website met Google Sites

Zo maak je gratis en zonder gedoe je eigen website met Google Sites

Vroeger hadden we freewebs.com, imonline.nl en homepage.com waar we eindeloos websites in elkaar klikten. Programmeren was niet nodig, want alleen met je muis kon je je favoriete kleurtjes en lettertypes (lees: Comic Sans) kiezen. Leuk, maar erg professioneel zagen ze er niet uit. Tegenwoordig kijken we snel naar WordPress als eenvoudig alternatief, maar er is er nog één. Speciaal voor websites voor je team of bedrijf is er Google Sites, waar je ook geen programmeerkennis voor nodig hebt.

Google Sites is van oudsher gericht op websites voor interne doeleinden. Bijvoorbeeld een website alleen voor je voetbalteam waar het rooster voor de wedstrijden van dit seizoen op staat of een site waarmee je binnen een bedrijf informatie deelt met collega’s. Maar tegenwoordig kun je het ook inzetten voor een publieke sites voor bijvoorbeeld je bedrijf.

Groot voordeel van Google Sites is dat je de gehele website ontzettend simpel kunt maken en bewerken. Alleen met klikken en slepen kun je alles in de juiste volgorde zetten, tekst toevoegen en plaatjes invoegen. Ook kun je alles later weer verplaatsen en vergroten of verkleinen. Wie er op de website mag komen bepaal je zelf, net zoals in Google Docs. Je kunt bijvoorbeeld mensen met een link alleen laten kijken of ook laten aanpassen, en je kunt specifieke mensen bepaalde rechten geven. Handig, want zo komen er geen ongewenste mensen op je website als dat niet de bedoeling is.

Bovendien kun je eenvoudig samenwerken. Je kunt realtime met meerdere mensen een webstie maken met Google Sites, zonder dat je met meerdere versies zit. Alles wordt namelijk direct aangepast en jij ziet die wijzigingen direct, zelfs terwijl de ander nog aan het typen is.

Website maken met Google Sites

Google heeft Sites flink geüpdatet met een aantal nieuwe features. Zo kun je snel en simpel nieuwe content toevoegen vanuit een van de andere apps van Google. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een planning vanuit Google Calendar, een video uit Google Drive of een locatie uit Google Maps. Handig, want zo hoef je niets meer met de hand over te nemen.

Google Sites

Daarnaast heb je nu de mogelijkheid om één van zes thema’s toe te voegen aan je website. Zo maak je hem helemaal naar jouw smaak. De gehele website past zichzelf naar ieder scherm aan, zodat hij er op ieder apparaat goed uitziet zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Via een preview kun je van tevoren bekijken hoe de pagina er uitziet op je smartphone, tablet of PC.

Google Sites is daarmee een ontzettend handig middel om snel en eenvoudig een website te maken voor jouw team of bedrijf. Een website maken hoeft dus helemaal niet moeilijk of duur te zijn.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.