Deze week staat in het teken van een akelig beestje waar we liever níets mee te maken krijgen: de teek. Het beestje komt vooral voor in de maanden juni en juli, maar door klimaatverandering is-ie eigenlijk het hele jaar al actief. En dat is ook te zien in de cijfers: jaarlijks lopen 127 duizend mensen de ziekte van lyme op.
Risicogebieden
Een nieuwe app, Nature Today, brengt de risicogebieden in Nederland in kaart, maar helpt je ook herinneren om na een bezoek aan het bos of natuurgebied jezelf goed te checken. Veel mensen denken dat je teken alleen oploopt wanneer je in het bos of heideveld wandelt, maar ook in tuinen en parken zijn deze beestjes te vinden.
Hoe eerder je de teek verwijderd, hoe minder groot het risico is om de ziekte van lyme op te lopen. Jezelf op teken checken is dus heel belangrijk. Goed om te weten: deze beestjes kruipen vooral op warme plekjes zoals achter de oren, onder oksels en in liezen.
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk wil je een tekenbeet liever voorkomen dan genezen. Onder andere de nieuwe app kan hierbij helpen. Als het gebied waar je heen wilt gaan een risicogebied is, weet je dat je op moet passen. Je kunt je voor teken beschermen door bedekkende kleding aan te trekken zoals een shirt met lange mouwen en lange broek. Maar ook een hoed of pet kan hierbij helpen.
Daarnaast is het mogelijk om jezelf of je kleding in te sprayen met bijvoorbeeld DEET. Wil je jezelf liever op een natuurlijke manier beschermen? Ook dat is gelukkig mogelijk. Tea Tree Oil is een middeltje waar teken absoluut niet van houden. Als jij de komende tijd veel in de natuur te vinden bent, dan is het slim om dit preventief te gebruiken. Hoe je dat doet? Simpel: koop Tea Tree Oil en giet het door je douchegel. Als je je hier elke ochtend mee inzeept, verklein je de kans op een tekenbeet aanzienlijk.