Vance

Weerstand bieden tegen je smartphone: dit experiment kan ons helpen

Mentale klachten onder (jong)volwassenen zijn niets nieuws, maar de grote rol die de smartphone daarin speelt wél. Volgens nieuwe cijfers van verzekeraar Interpolis heeft 1 op de 5 mensen tussen de 20 en 40 symptomen van een burn-out. Die variëren van emotionele instabiliteit tot minder diep slapen en het gevoel altijd ‘aan’ te staan.

Naast werkloosheid of het gebrek aan een studie, is ons smartphonegebruik de grootste beïnvloeding van onze gelukstoestand. Om aan te geven hoe groot de rol is van de smartphone, testte Interpolis hoeveel mensen opstaan en naar bed gaan met hun smartphone.

Wat blijkt: onder een controlegroep van 200 millennials neemt 80 procent de telefoon mee naar bed, waardoor hun bedtijd ongepland wordt verlaat. Zo’n tien van de 200 millennials van de controlegroep zet ’s nachts zelfs de wekker om ’s nachts op hun smartphone te kijken. De reden: niets willen missen van wat er binnenkomt op hun telefoon.

Oorzaken

Het veelbesproken ‘perfecte plaatje’ waaraan veel smartphonegebruikers aan denken te moeten voldoen, zorgt voor stress en een gevoel van falen wanneer dat niet wordt bereikt, zegt ook programmamanager Ellen Seelen tegen AD. Zij noemt de ontwikkeling zorgwekkend.

De ‘smartphone-stress’ kan ook worden veroorzaakt door interpretaties: 17 procent van de ondervraagden denkt bij WhatsApp iets verkeerds te hebben gedaan wanneer er niet direct gereageerd wordt op berichten.

Afkicken

Om burn-outs te voorkomen is de verzekeraar een ‘afkickprogramma’ voor de smartphone gestart. Door opdrachten als de batterij niet volledig op te laten en notificaties uitzetten, werd geprobeerd stress te verminderen. Uit het onderzoek blijkt dat enerzijds het positieve zelfbeeld van de ondervraagden toenam en zij zich relaxter voelen en beter sliepen. Anderzijds zat het gebruik van de smartphone na afloop van het experiment al snel op het oude niveau en ging ook het afkicken gepaard met flinke stress.

Het experiment dat ten grondslag ligt aan de resultaten, is vanaf vandaag toegankelijk voor het grote publiek. Het moet gebruikers helpen meer weerstand te bieden aan de smartphone. Via Facebook Messenger ontvang je elke dag een bericht met daarin een opdracht voor de daar op volgende dag en zijn er nieuwe challenges te doen.

Volgens Interpolis levert minder smartphonegebruik meer zelfvertrouwen op, krijg je minder de drang over bij te willen zijn (FOMO) en heb je meer energie.