Vance

Wel of geen vuurwerkverbod? Zo staat het er nu voor

Foto: Shutterstock.com

Het is een jaarlijkse traditie: in de nacht van 31 december op 1 januari steken we massaal vuurwerk af. Maar de afgelopen jaren loopt dat feest steeds meer uit de hand. Er wordt dan ook al enige tijd gesproken over een vuurwerkverbod, maar hier was nooit een meerderheid voor. Nu lijkt dat te veranderen. Hoe staat het verbod ervoor?

Om maar eens met wat cijfers te beginnen: we kochten dit jaar voor maar liefst 77 miljoen euro aan vuurwerk, dat voor het overgrote deel tijdens de jaarwisseling de lucht in ging. En voor een groot deel resulteerde dat in prachtige plaatjes en gezellige momenten.

Maar helaas ging het bij bijna 1.300 mensen fout. Zij kwamen in ziekenhuizen en bij huisartsenposten terecht, meldde de NOS afgelopen weekend. Al snel bleek dat ook de schade niet mals is. Verzekeraars schatten de schade in op minstens 15 miljoen euro, aldus het AD.

Twee petities in omloop

Het is dus niet vreemd dat diverse mensen liever zien dat er geen vuurwerk meer wordt afgestoken tijdens de jaarwisseling. Er zijn dan ook twee petities gestart die oproepen tot een verbod. Eén is te vinden via vuurwerkmanifest.nl, waar opgeroepen wordt om vuurwerk alleen nog door professionals te laten afsteken. Deze petitie is op het moment van schrijven door 250.000 organisaties en particulieren ondertekend. Dat zijn bijvoorbeeld verzekeraars en de dierenbescherming, maar ook politieke partijen als GroenLinks en Partij voor de Dieren (PvdD).

De tweede petitie staat op petitites.nl, waar ook opgeroepen wordt om vuurwerk alleen nog door professionals af te laten steken. Daar zijn volgens de website bijna 345.000 handtekeningen binnengesleept. De bedoeling is dat de petitie naar de Tweede Kamer gaat, in de hoop dat zij er iets mee gaan doen.

Wie de petitie precies ondertekend hebben, is echter niet bekend. Veel handtekeningen zijn anoniem. De kans is dus best aanwezig dat diverse mensen beide petities ondertekend hebben.

Maar wat vindt Nederland nu écht?

De twee petities laten in ieder geval zien wat een deel van Nederland vindt. Dat zullen echter met name de meningen zijn van de felste tegenstanders van vuurwerk voor particulieren. Dus wat vindt de rest van Nederland? RTL Nieuws gaf DVJ Insights de opdracht om daar achter te komen aan de hand van een representatieve peiling.

Uit die peiling blijkt dat de meerderheid van Nederland inmiddels voor een verbod is. Van de ruim 1.000 ondervraagden zei ruim 61 procent voor een vuurwerkverbod voor particulieren te zijn. 21 procent is tegen zo’n verbod, 18 procent is neutraal. Dat betekent dus dat Nederlanders graag een verbod zien. En mocht dat er komen, dan is daar ook begrip voor. 81 procent zegt zo’n verbod te begrijpen.

Dus wat doen we dan met oud en nieuw? 48 procent van de ondervraagden ziet graag een centrale vuurwerkshow in de eigen gemeente. Wel de lol van vuurwerk dus, maar zonder de gevaren en overlast (is de hoop). 18 procent wil juist wel vuurwerk in de eigen straat afsteken. En dan is er nog een groep van 14 procent die al het vuurwerk in de ban wil doen.

Wat wil de politiek?

Allemaal leuk een aardig, maar als de politiek niet meegaat in de wensen van de Nederlanders gebeurt er nog weinig. Dus wat vindt de politiek eigenlijk? Een aantal partijen zijn duidelijk, liet het AD dit weekend weten. GroenLinks, PvdD, D66, SGP en 50Plus en ChristenUnie zijn allemaal voor een vuurwerkverbod voor particulieren. Maar dat is niet voldoende. Volgens het AD zijn namelijk 59 van de 150 zetels echt voor een verbod.

Maar mogelijk worden dat er nog meer. De PvdA lijkt te aarzelen, en binnen diverse partijen zijn discussies gaande over een verbod. Dat geldt voor de SP, VVD en CDA. Mochten die partijen overstag gaan, dan is een meerderheid reëel.

De komende weken moet duidelijk worden of de politiek echt overstag gaat, en of er inderdaad een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren komt. Het is dus nog maar afwachten of we volgend jaar nog zelf vuurwerk af mogen steken in de straat.