Wereldvoedseldag: zo voorkom je voedselverspilling in je eigen huis

Nu aan het lezen

Wereldvoedseldag: zo voorkom je voedselverspilling in je eigen huis

Wereldvoedseldag: zo voorkom je voedselverspilling in je eigen huis

Het is Wereldvoedseldag, een jaarlijks terugkerende feestdag om de oprichting van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN te vieren. Opgericht in 1945 heeft de organisatie als doel honger in de wereld te bestrijden.

Absoluut onvolprezen want Wereldvoedseldag is misschien wel de belangrijkste feestdag van het jaar. Eten is geen luxe maar een basisvoorziening die toegankelijk moet zijn voor iedereen.

Ondervoed

De realiteit schetst een minder kleurrijk beeld: één op de negen mensen lijdt anno 2017 honger. Dat zijn dagelijks zo’n 805 miljoen mensen die ondervoed zijn en minder dan de aanbevolen aantal kcal (2100) consumeren per dag.

Dat aantal is voor het eerst sinds lange tijd groeiend, blijkt uit nieuwe rapporten. Dit is gedeeltelijk te verklaren door conflicten zoals in Jemen en Zuid-Soedan en klimaatverandering. Armoede en ongelijkheid zijn factoren die bijdragen aan de achteruitgang van onze voedselsysteem.

Omdat je nooit genoeg krijgt van eten, hier wat tips zodat je door kan gaan met je favoriete hobby zonder de wereld te benadelen.

Ga de markt op (na sluitingstijd)

Spontaan diner op de agenda? Zin om je pasta-bolo aan te passen naar een geïmproviseerde groente-curry? Ga dan de markt op maar dan wel na vijf uur. Terwijl marktkooplui hun onverkochte waren inladen, kan jij je slag slaan voor een duurzaam maaltje. Voor een habbekrats (of niets) creëer je op deze wijze een gerecht waar je zonder schuldgevoel van kan eten: het is vega en zou anders worden weggegooid. Een ander nobel doel dan jezelf mag ook: breng je buit naar mensen waarvan je weet dat ze wel wat extra’s kunnen gebruiken.

Check je koelkast voordat je boodschappen doet

Deze oeroude ‘lifehack’ is zo simpel dat je je afvraagt waarom je het niet altijd doet: je koelkast checken voordat je boodschappen gaat doen. Hoe vaak gebeurt het dat je direct na je werk boodschappen doet en achteloos wat in je mandje stopt. Om bij thuiskomst erachter te komen dat je nog het één en ander had staan.

Check voortaan voor je de deur uit gaat welke potjes en verpakkingen nog door kunnen voor een tweede ronde. Deze manier van koken is allesbehalve saai: liflafjes krijgen een tweede leven als je ze combineert met andere ingrediënten. Eieren over? Maak eens shakshuka. Een aangereten pakje noodles? Probeer eens een goedgevulde soep. Het internet staat bol van de recepten – en met je eigen fantasie kom je een heel eind.

Laat technologie voor je werken

In alle berichtgeving over onze verpeste concentratieboog dankzij die verguisde technologie, zouden we haast vergeten dat het ook in ons voordeel kan werken. Het helpt bovendien een grootschalig probleem terug te dringen: voedselverspilling door supermarkten.

NoFoodWasted is een app van Nederlandse makelaardij die samenwerkt met supermarkten en consumenten erop attendeert wanneer producten die bijna over de uiterste houdbaarheidsdatum gaan, worden afgeprijsd. De app heeft zo’n 20.000 gebruikers die ook een persoonlijk boodschappenlijstje kunnen samenstellen: zodra hun lievelingsitems in de uitverkoop gaan, ontvangen ze een alert.

Geen zin in een app, gebruik dan je eigen waakzame zintuigen: soms kunnen producten met een ‘ten minste houdbaar tot’-stickertje nog écht wel een dag mee.

Gebruik die vriezer

Alles wat goed is, komt uit de vriezer. Ben & Jerry’s, maar ook verse producten die hierdoor langer meekunnen. Met een gevulde vriezer heb je altijd wat in huis. Brood is net zo lekker als je het even toast nadat het uit de vriezer is gekomen én je hoeft het op deze manier nooit meer weg te gooien. Hetzelfde geldt voor grote porties die je niet drie dagen achter elkaar wilt eten. Onverwachte eters? Vriezer. Zin in een gezoende smoothie of omelet met groenten? Vriezer. Vanavond? Vriezer-time.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.