Vance

Wetenschapper waarschuwt voor bijziendheid door langdurig schermgebruik: dit is wat je kunt doen

Kijk jij ook het gros van de dag naar een scherm? Dit zou weleens gevaarlijker voor je kunnen zijn dan je misschien denkt. Volgens Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde, kan schermgebruik leiden tot bijziendheid en uiteindelijk ook blindheid, waarschuwt zij in de NRC.

Het aantal kinderen en twintigers met bijziendheid stijgt al jaren. Dit houdt in dat je ver weg niet meer scherp ziet, wat qua oog-sterkte wordt uitgedrukt in een getal met een min ervoor. Bijziendheid ontstaat als het oog langwerpiger wordt. Dit kan veroorzaakt worden door het vele kijken naar voorwerpen die zich dichtbij bevinden. Dit kan een boek zijn, maar ook een smartphone of laptop.

Inmiddels is ongeveer 30 procent van de Nederlandse bevolking bijziend. Van de twintigers heeft zelfs bijna de helft last van bijziendheid, waarvan 6 procent hoogbijziend (-6 of meer) is. Vanaf je twintigste stoppen je ogen met ovaler worden. Het is daarom belangrijk om voor deze tijd in te grijpen. Mocht je je nog onder deze leeftijdsgrens bevinden, dan is nu het moment om je ogen te trainen.

Naar buiten

Hoogleraar Klaver van het Erasmus Medisch Centrum stuurt deze maand een lijst met tips naar scholen om kinderen te waarschuwen voor bijziendheid. Het is moeilijk om bijziendheid te verhelpen en daarom belangrijk om in een vroeg stadium in te grijpen. “Om te beginnen moeten we zorgen dat veel minder kinderen bijziend worden, vooral door ze twee uur per dag buiten te laten zijn”, aldus Klaver.

Door naar buiten te gaan verbreden kinderen letterlijk hun blik en trainen zij zo hun ogen. De ooglens ontspant zich namelijk door in de verte de horizon in te staren.

Minder dicht op je scherm

Klaver waarschuwt ook dat kinderen niet te lang achter een beeldscherm of aan de smartphone moeten zitten. Vooral het dicht op je scherm zitten of van dichtbij een boek lezen kan nadelige gevolgen hebben. “Dichtbijwerk is niet zo slim, vooral niet uren achter elkaar”, vertelt Klaver. Een boek kan je dan ook het beste op een afstand van minstens 30 centimeter lezen.

Waardoor komt dit? Het oog moet zich inspannen om voorwerpen van dichtbij op het netvlies te projecteren. Dit heet accomoderen. Tijdens dit proces groeit je oog naar achteren toe om de inspanning te vermijden. Hoe langer jouw oog naar achteren groeit, hoe slechter je gaat zien op een afstand. Het is daarom belangrijk om iedere 20 minuten te onderbreken met een pauze van 20 seconden, adviseert Klaver.

Niet in het donker

“Dichtbijwerk is al helemaal slecht onder donkere omstandigheden”, aldus Klaver. Het is dus niet zomaar dat mensen waarschuwen voor lezen in het donker. De hoogleraar las vroeger zelf altijd onder dekens en heeft nu min-2.

Maar hoe komt het dat donker zo slecht is? Buiten is de hoeveelheid licht 15.000 lux. Zodra we buiten zijn, komt hierdoor het stofje dopamine vrij. Binnen is er veel minder licht, namelijk 500 lux. Doe je het licht uit, dan blijft er slechts 50 lux over. Veel dichtbijwerk bij 500 lux is al slecht voor je ogen, laat staan als daar nog maar een tiende van over blijft.

Heb je altijd veel boeken gelezen, naar schermen gekeken en in slecht licht gelezen? Dan kan dit verklaren waarom je bijziend bent of het kan op den duur leiden tot afwijkingen aan het oog. Tijd om in te grijpen dus.

Uitgelichte foto: Shutterstock.com