WhatsApp kampte met beveiligingslek dat hackers liet meeluisteren

Nu aan het lezen

WhatsApp kampte met beveiligingslek dat hackers liet meeluisteren

WhatsApp kampte met beveiligingslek dat hackers liet meeluisteren

Het is inmiddels een van de meest bekende vormen van communicatie en er zijn maar weinigen die tegenwoordig geen WhatsApp meer op hun telefoon hebben staan. Wereldwijd heeft de app maar liefst 1,5 miljard gebruikers. Dat gaat in de meeste gevallen goed, maar een ernstig lek heeft ervoor gezorgd dat hackers met de gebruiker mee kon luisteren. Zelfs wanneer de gebruiker hier niet van op de hoogte was.

Door het lek konden hackers de spyware installeren op zowel Android als iPhone toestellen. Inmiddels is het beveiligingslek gedicht, maar het bedrijf raadt zijn gebruikers wel aan om de app te updaten.

WhatsApp bellen

Door middel van een WhatsApp-belletje konden de hackers de spyware installeren. Zelfs wanneer de gebruiker niet opnam, was het in sommige gevallen mogelijk om de spionagesoftware te installeren.

De software kan de camera en microfoon van de getroffen telefoon aanzetten. Maar ook mails en berichten doorzoeken en zelfs locatiegegevens verzamelen.

NSO Group

Waarschijnlijk is deze software afkomstig van het Israëlischs techbedrijf NSO Group. Het bedrijf specialiseert zich in spionagesoftware en verkoopt dit door aan overheden. Er wordt gedacht dat deze spyware via WhatsApp gebruikt werd om de telefoon van een Londense advocaat te kunnen hacken. Die is namelijk betrokken bij verschillende rechtszaken tegen het Israëlische bedrijf.

NSO Group wordt er namelijk van beschuldigd te hebben geholpen bij het hacken van een Saoedische dissident en Mexicaanse journalisten en mensenrechtenactivisten. Het bedrijf laat aan de Financial Times weten dat het bezig is met een onderzoek naar het misbruik van de software.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.