Vance

White Spots zonder wifi of mobiel internet: De nieuwe naaktstranden

Natuurlijk, het is handig om continu in contact te staan met vrienden en collega’s, op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en ondertussen werken aan je naamsbekendheid op Twitter of Instagram. Maar echt lekker rustig is het niet. Steeds meer mensen ondervinden de nadelen van altijd ‘connected’ zijn en het haast stiekeme gevoel wanneer zij een keer niet bereikbaar zijn.

White Spots

Voor wie er naar verlangt eens niet in slaap te vallen met een warme smartphone aan je wang, kan zijn lol niet op met de nieuwe White Spots App. Vanaf morgen reis je hiermee af naar een real-life offline wereld.

Datasets van alle mobiele telefoonnetwerken worden wereldwijd gecombineerd tot één nieuwe wereldkaart. Een scanner visualiseert de doorgaans onzichtbare electromagnetische wolk en gidst je door een bos van hotspots, naar een vlakte van white spots. Je bent dus binnen no-time op een plek zonder mobiel bereik of internet.

De app voor netwerkloze plekken is gemaakt door de VPRO en wordt gelanceerd uit een tegenreactie naar bedrijven als Google en Facebook die de hele wereld willen verbinden, zodat we altijd en overal online zijn. Als voorbeeld noemt de omroep het initiatief van Google om deze maand in Sri Lanka luchtballonnen op te laten die de eilandstaat van gratis wifi voorzien. “En ook op de grond communiceren steeds meer apparaten met elkaar via het Internet of Things.”

Duisternis

Hoewel het naarstig zoeken naar offline plekken klinkt als de omgekeerde wereld, heeft een wereldomspannend netwerk volgens critici serieuze gevolgen voor de democratie. Zo pleit bestuurskundige Paul Friss voor het ‘recht op duisternis’ in een wereld waarin alles transparant wordt en algoritmes onze gedachten kunnen lezen. Evgeny Morozov stelt de vraag of wij netwerken naar onze hand kunnen zetten of zij de loop gaan met ons.

De VPRO wijdt zondag een Tegenlicht-uitzending aan het thema Offline als luxe, met daarin de WhiteSpots App centraal. “Whitespots zijn de nieuwe naaktstranden”, zegt filosoof Koert van Mensvoort. Voor mensen die zichzelf willen zijn, niet langer bedekt door hun digitale afgietsels.