WikiHow tekent 'per ongeluk' Obama, Beyoncé en Jay-Z blank in cartoon - Vance

Nu aan het lezen

WikiHow tekent ‘per ongeluk’ Obama, Beyoncé en Jay-Z blank in cartoon

WikiHow tekent ‘per ongeluk’ Obama, Beyoncé en Jay-Z blank in cartoon

De how-to website WikiHow heeft volgens eigen zeggen ‘per ongeluk’ Barack Obama, Beyoncé en Jay-Z getekend als blanke mensen in een cartoon over hoe je een congreslid wordt.

WikiHow is een website waar er door middel van lijstjes en cartoons onderwerpen worden uitgelegd hoe je bepaalde dingen zelf kunt doen. ‘How to become a congressman’ was één van die cartoons waar in zeven punten met bijpassende illustraties werd uitgelegd hoe je het beste een congreslid kunt worden.

White Beyoncé

Eén illustratie van de cartoon is afgeleid van een foto van Barack Obama samen met Beyoncé en Jay-Z op een fundraising evenement in New York in 2012. Een fan van Beyoncé twitterde beide foto’s afgelopen maandag op haar account. Beyoncé slaat wel heel wit uit op deze cartoon?!

Jack Herrick, de oprichter van WikiHow, vertelde tegen The Guardian dat zowel de afbeelding als de cartoon is verwijderd en er werd gelijk onderzoek gedaan naar hoe dit kon gebeuren.

De uitleg die de website daarna gaf via Twitter was dat het illustratieteam bestaat uit een persoon die schetst en een persoon die de schets inkleurt. “De schetser heeft de illustratie in zwart-wit gestuurd naar de andere schetser. Hij wist de huidkleur van de modellen niet en was niet op de hoogte dat de schets was afgeleid van Obama, Beyoncé en Jay-Z”, zegt WikiHow dinsdag.

50/50

Sinds de uitgave van een cartoon in 2014 is er veel kritiek geweest op de site over de diversiteit van mannen en vrouwen, maar ook de etnische afkomst van de karakters. WikiHow streeft sindsdien naar 50/50 variatie tussen mannen en vrouwen. Bovendien mag niet meer dan 50 procent van de karakters een blanke of lichte huidkleur hebben en er wordt meer gevarieerd in lichaamstypes en leeftijden, volgens Herrick.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.