Wil jij het eeuwige leven? Deze man regelt het voor je - Vance

Nu aan het lezen

Wil jij het eeuwige leven? Deze man regelt het voor je

Wil jij het eeuwige leven? Deze man regelt het voor je

De manier waarop we leven verandert snel. Zo verandert ons leven door gebruik van social media, apps en gadgets. Een Russische internet miljonair wil er voor zorgen dat we allemaal onsterfelijk kunnen worden. Door middel van het uploaden van je hersens naar een computer, wil hij je het eeuwige leven geven.

Dmitry Itskov wil in de komende dertig jaar er voor zorgen dat iedereen het eeuwige leven heeft, schrijft de BBC. Dit klinkt natuurlijk belachelijk, maar de 35-jarige neemt het uiterst serieus. Zo zegt hij zijn baan in de zakenwereld opgegeven te hebben om zich nuttig te maken voor de mensheid. “Ik weet 100 procent zeker dat het gaat lukken, anders was ik er niet aan begonnen,” aldus Itskov.

Op dit moment is de dood onvermijdelijk. Hoe ouder we worden, hoe kwetsbaarder we zijn voor ziektes en andere kwalen. Itskov wil dit voorkomen door het ouder worden te omzeilen. Door middel van de cutting-edge technologie wil hij achter de geheimen van het menselijk brein komen en dit vervolgens uploaden naar een computer.

Het uiteindelijke doel is om iemands persoonlijkheid in een compleet nieuw lichaam te plaatsen.

Het idee over onsterfelijkheid begon bij Itskov al toen hij kind was. Hij las een science fiction roman over onsterfelijkheid, waarbij de held een pil nam voor het eeuwige leven. “Ik vroeg mezelf toen af wat ik zou doen als ik onsterfelijk zou zijn.”

Dr Randal Koene, een neurowetenschapper die als researchprofessor aan de Universiteit van Boston werkte, lacht de plannen van de Rus uit en vraag zich af of hij contact met de realiteit is verloren. “Er is bewijs dat zegt dat het mogelijk is. Het is erg moeilijk, maar wel mogelijk, ” zegt Koene. “Dus je zou kunnen zeggen dat zo iemand zich dingen aan het inbeelden is, maar in dit geval is dat niet zo omdat het in dit geval mogelijk is.”

De mogelijkheid waar Koene naar verwijst, zit in de vraag hoe onze hersenen werken. Onze hersenen zijn opgebouwd uit ongeveer 86 miljard neuronen. Dit zijn verbonden cellen die informatie sturen naar elkaar door het afvuren van elektrische schokjes en verbinden zich door middel van golven in onze hersenen. Dit feit is duidelijk onder de wetenschappers, maar hoe onze hersenen onze gedachtes genereren is nog altijd de vraag. Laten we voor Itskov hopen dat hij zijn onsterfelijkheid heeft uitgevonden, voordat het te laat is.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.