Dit huis drijft uit elkaar zodra een stel gaat scheiden

Nu aan het lezen

Dit designhuis drijft uit elkaar zodra een stel gaat scheiden

Dit designhuis drijft uit elkaar zodra een stel gaat scheiden

Bizar maar waar: het aantal stijgende scheidingen in ons land is inspiratie voor architecten en kunstenaars. Maar liefst één op de drie huwelijken leidt tot een break-up, daarom bedachten bouwkundige ontwerpers van Studio OBA  een concepthuis voor gescheiden stellen.

Geen ‘Prenuptial Agreement’  maar ‘Prenuptial Housing’ dus, een mogelijke oplossing voor de ruim 35 duizend echtparen in Nederland die jaarlijks uit elkaar besluiten uit elkaar gedaan.

Symbolisch

Een scheiding gaat altijd gepaard met emoties, pijn en het nemen van afstand. Om op zijn minst één aspect te verzachten, ontwierpen de designers twee autonome units die één lijken te zijn. De twee losse onderdelen komen (in tijden van geluk) samen tot een moderne woning.

Het ontwerpbureaus schrijft dat de koolstofvezel- en houtelementen zorgen voor flexibiliteit. De twee elementen symboliseren de mogelijkheid om zich te kunnen aanpassen aan de omgeving. “In dit huis hoeven stellen zich niet meer op glad ijs te bevinden, maar kunnen zij met dit concept samen op het water (over)leven.”

Me-time

En heb je ruimte nodig voor jezelf, geen stress: de units kunnen zich op een slimme manier ontkoppelen en alleen verder drijven op het water. Hoe ironisch!

Vincent Ringoir is een van de ontwerpers van Studio OBA. Voor hem was de ogenschijnlijke eenheid van de constructie de grootste uitdaging. “Zoals we het bedacht hebben, beweegt de woning mee met de relatie: als het goed gaat vormt het één geheel en als de stellen uit elkaar drijven, drijft het huis letterlijk ook uit elkaar. En hoe mooi zou het zijn als bij het ontstaan van een nieuwe relatie twee onderdelen weer in elkaar kunnen schuiven om een nieuw geheel te vormen?”

Voor geïnteresseerden: vanaf het eerste kwartaal van 2017 is het huis beschikbaar. Tot die tijd werkt het team verder aan het concept, zodat het zo goed mogelijk aansluit bij de vraag die uit de liefdes/scheidingsmarkt ontstaat.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.