Vance

Maakt een perfect lichaam je gelukkiger? YouTuber Petrus zocht het uit

Foto: Ilja Meefout

Het perfecte lichaam zie je steeds meer voorbij komen op social media. Als je Instagram opent, kun je letterlijk verdwalen in de perfecte lichamen, sportselfies en healthy food. Er is geen ontkomen meer aan. Leuk om te zien, die perfecte lichamen, maar het kan je ook behoorlijk onzeker maken. Er zijn namelijk altijd nog genoeg mensen die geen perfecte sixpack hebben of niet zo gespierd zijn als ze misschien zouden willen. Dat zette YouTuber Petrus (Peter de Harder) – bekend van o.a. Cinemates – aan het denken. De 24-jarige besloot daarom voor drie maanden lang aan de slag te gaan om het perfecte lichaam te krijgen voor zijn documentaire Perfectie is perceptie.

Schijnperfectie

Peter ergerde zich wild aan de schijnperfectie op social media en ging daarom als onderzoek zelf aan de slag. Met een super strak sport- en voedingsschema wist hij het perfecte lichaam te behalen. Maar hoe realistisch is dit nou eigenlijk? Met zijn documentaire wil hij jongeren bewust maken om ze te laten zien dat er een schijnkader wordt gecreëerd.

Foto: Ilja Meefout

Flink trainen

Om dit doel te behalen, moest Peter flink trainen. In het begin van zijn uitdaging stond-ie drie keer in de week in de sportschool, op het laatst was dit zelfs twee keer per dag! Hoe het hem dit af ging? Hij vertelt in de documentaire dat hij zich ongelukkiger voelde dan ooit. “Ik ben van mezelf niet echt agressief, maar de laatste twee weken mocht ik geen koolhydraten meer eten. Daardoor waren mijn hormonen zo uit balans dat ik er gewoon agressief van werd.”

Gelukkig zijn de drie maanden nu voorbij. Het was voor Peter vooral lastig om zich naast het trainen ook nog bezig te houden als regisseur en YouTube. “Mensen realiseren zich niet dat het een vak apart is om er zo uit te zien. Al die likes betekenen niet dat je ook gelukkig bent. Tijdens het trainen was ik juist een verdoofde versie van mezelf.”

Het resultaat?

In de documentaire ondervindt Peter hoe zwaar de weg naar het ideaalbeeld van een strak en gespierd lichaam is. Hij laat eerlijk zien hoe hij de pijn van deze challenge ondergaat. Met vallen en opstaan, opoffering en frustratie, en vooral: nog meer onzekerheid.
Benieuwd geworden hoe het hem de drie maanden is afgegaan? Check de documentaire hier: