Wordt meme-verbod werkelijkheid? Europees Parlement stemt in met uploadfilter

Nu aan het lezen

Wordt meme-verbod werkelijkheid? Europees Parlement stemt in met uploadfilter

Wordt meme-verbod werkelijkheid? Europees Parlement stemt in met uploadfilter

Vorig jaar werd bekend gemaakt dat er wellicht een meme-verbod zou komen. Iets wat we tot nu toe nog steeds niet echt kunnen geloven. Memes zijn namelijk niet te missen op internet. Ze zijn grappig, accuraat en herkenbaar. Wat zou het internet zonder memes zijn? Toch zal hier verandering in komen. Artikel 13, ofwel de auteursrechtrichtlijn, is gisteren namelijk aangenomen door het Europees Parlement. Een uploadfilter zal van start gaan.

Dat betekent dat platforms als YouTube en Facebook straks zelf aansprakelijk zijn voor ‘geschonden auteursrechten van rechthebbenden’. Als de gebruikers van deze social media-platformen een bescherm materiaal, zoals muziek, video’s en foto’s, uploaden zonder toestemming, dan is niet de gebruiker aansprakelijk, maar het platform.

Uploadfilter

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat de makers van de content, zoals videomakers, muzikanten of fotografen, gecompenseerd worden. Hun werk wordt nu vaak zonder toestemming geüpload op social media. De rechthebbende kan pas bezwaar maken wanneer het online staat, maar dan is er in de meeste gevallen al heel wat inkomsten misgelopen. Dat is dan ook de reden dat rechthebbenden wél blij zijn met deze nieuwe wet en dus het uploadfilter.

Het is de bedoeling dat de platforms straks afspraken maken met de rechthebbenden van de content die gedeeld wordt. Als deze afspraken er niet zijn, dan moet de content geblokkeerd worden. Dat verklaard ook de naam uploadfilter.

Er is een grote kans dat memes door dit uploadfilter niet meer geüpload kunnen worden, omdat deze waarschijnlijk niet worden herkend. Wel kan het zijn dat de memes onder de categorie ‘parodieën’ vallen, en dan worden deze wel toegelaten. Of de filters dit onderscheid ook echt kunnen maken, is nog maar de vraag.

Onduidelijkheid

Tegenstanders noemen dit een zwarte dag voor internetvrijheid, omdat het gezien wordt als een beperking van de internetvrijheid. Ook Nederland is tegen de komst van de richtlijn, en heeft daarom flink tegen gelobbyd.

Op dit moment is er nog een hoop onduidelijkheid over de nieuwe wet. Wel is duidelijk dat het nog even al duren voordat deze wet daadwerkelijk ingaat. Gisteren stemde het Europees Parlement in, maar dat betekent niet dat het voor nu klaar is. De raad van ministers moet ook nog instemmen en daarna krijgen lidstaten zo’n twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten naar een nationale wetgeving.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.