YouTube laat je automatisch je zoek- en kijkgeschiedenis verwijderen

Nu aan het lezen

YouTube laat je automatisch je zoek- en kijkgeschiedenis verwijderen

YouTube laat je automatisch je zoek- en kijkgeschiedenis verwijderen

Het is gemakkelijk om uren door te brengen op YouTube en eindeloos naar allerlei video’s te kijken. Maar vergeet niet dat het platform al die dingen waar je naar kijkt en je zoekopdrachten bewaard. Mocht je dat niet prettig vinden, dan kun je die geschiedenis voortaan automatisch laten verwijderen, schrijft Variety.

Het was altijd al mogelijk om je kijk- en zoekgeschiedenis met de hand te verwijderen. Maar nu zijn er nieuwe opties waarmee de gegevens automatisch na drie of achttien maanden worden verwijderd. Diezelfde functie verscheen eerder ook al voor Google Maps. De optie kun je zelf aanzetten via myactivity.google.com.

Ook kun je de geschiedenis op YouTube uitschakelen door deze te ‘pauzeren’. Daarmee verlies je mogelijk wel de gepersonaliseerde ervaringen in Google-diensten, zoals de aanbevelingen voor video’s op basis van wat je eerder hebt gekeken. Daarentegen zorgt het er ook voor dat je geen gerichte advertenties meer ziet.

Incognito

Google heeft ook een aantal andere nieuwe privacy-functies geïntroduceerd. Zo is er nu een Incognito-modus voor Google Maps, waardoor de locaties waar je naar zoekt en de routebeschrijvingen niet meer opgeslagen worden door het bedrijf. Die modus is vergelijkbaar met die in de Chrome-browser en in YouTube.

In de Google Assistant kun je voortaan met je stem aangeven dat de activiteiten van de spraakassistenten verwijderd moeten worden uit je Google Account. Je kunt bijvoorbeeld vragen om het laatste wat je tegen de spraakassistent zei te verwijderen, of alles van vorige week. Dit werkt echter alleen in het Engels. Andere talen volgen volgende maand pas.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.