Plastic is een groot probleem. Het is slecht voor het milieu en komt op plekken terecht waar het niet hoort, zoals in de zee. Het kan 1000 jaar duren voordat een plastic fles door de natuur is afgebroken. Voordat we in een wereld van plastic leven, moet hier iets aan gedaan worden, dacht Ari Jónsson.
Jónsson is product designer en studeert aan de IJslandse Academy of Arts. Jónsson presenteerde zijn bio-afbreekbare fles tijdens het design festival DesignMarch in Reykjavik. Deze fles is gemaakt van zeewier en water. De fles is 100 procent natuurlijk en 100 procent afbreekbaar. Zolang er water in zit houdt het zijn vorm, als de fles leeg is breek hij zichzelf langzaam af.
Na het lezen over hoe veel plasticafval er elk jaar wordt geproduceerd, voelde hij de noodzaak om hier iets aan te doen. “Ik las dat 50 procent van het plastic één keer gebruikt is en daarna wordt weggegooid. Ik voelde daarom de noodzaak om een vervanger te vinden voor de grote hoeveelheid plastic dat we elke dag gebruiken en weggooien,” vertelde Jónsson aan Dezeen.
“Waarom gebruiken we materialen die honderden jaren nodig hebben om afgebroken te worden in de natuur, alleen om één keer uit te drinken en daarna weg te gooien?”
Hij begon sterke en minder sterke materialen te onderzoeken, om erachter te komen waar hij een fles van zou kunnen maken. Uiteindelijk vond hij een poedervorm van zeewier dat sterk genoeg was. Als je deze poeder toevoegt aan water, wordt het een jelly-achtige substantie. Jónsson experimenteerde met de juiste proporties. Hij verwarmde de substantie langzaam en goot het in een flesvormige houder, die hij in de vriezer bewaarde.
Het water in de fles is veilig om te drinken, vertelt Jónsson. Wel kan er na een tijdje de smaak van de fles aan komen te zitten. Hij raadt zelfs aan om je tanden in de fles te zetten, als je van de smaak houdt en de fles leeg is.
Jónsson is niet de eerste die zeewier en algen gebruikt om producten mee te maken. Ook andere designers zijn met dit glibberige goedje bezig. Zo is er al een huis van gebouwd en zijn er lampenkappen van gemaakt.