Elk moment leent zich voor meditatie en nog 5 tips van een geluksauteur

Nu aan het lezen

Elk moment leent zich voor meditatie en nog 5 tips van een geluksauteur

Elk moment leent zich voor meditatie en nog 5 tips van een geluksauteur

Het ding met mindful activiteiten is dat ze onverhoopt niet in je dagelijks leven passen, hoe erg geluksgoeroes ze ook aanprijzen als eenvoudig en makkelijk toepasbaar. Ik ben vast niet de enige die al na twee dagen opschrijven waar ze dankbaar voor is, het betreffende notitieboekje ergens in een hoekje van de kamer slingert.

Omdat het wel belangrijk is een beetje relaxed door het leven te gaan, zoek ik altijd naar methoden die écht werken. Geen hyperingewikkelde yogastanden dus maar een ademhalingsoefening of visualisatietechniek.

Commitment

Het nieuwe jaar is een mooie tijd om onze commitments aan mindfulness in praktijk te brengen, zegt ook Sharon Salzberg, auteur van ‘Real Happiness: The Power of Meditation’. Verwacht van Salzberg niet nog meer doelen om te behalen, maar juist bewust te zijn van onze vaak harde zelfoordeel.

De vraag die Salzberg zelf beantwoordt met haar tips, is: kunnen we die commitment combineren met aardigheid naar onszelf? In The New York Times vind je een fijn lijstje met bruikbare tips voor een gebalanceerd leven. Hieronder een kleine greep. Namasté!

Kleine stapjes

  1. Begin de dag met een paar minuten om te ademen. Je weet wel: in en uit. Let wel, nog voordat je je mails, social media accounts en nieuwszenders hebt gecheckt.
  2. Een kwartier is all it takes. Neem zo’n 15 minuten per dag de tijd om je intentie te beoefenen: een waarbij je simpelweg meer mindful wilt zijn.
  3. Wees op een vriendelijke, accepterende manier in het nu. Dat kan tijdens het lopen, zitten of liggen zijn: in een halve lotus of koude vloer zitten hoeft dus niet!
  4. Heb lol met je mindfulness-oefening! Kies elke dag een korte activiteit die je sowieso al doet, zoals het drinken van een kop thee, of flossen van je tanden.

Bewustwording

De key bij elke activiteit is dat je aandacht vestigt op wat er in je lichaam gebeurt, zegt Salzburg. “Ga even na welke gedachten opdoemen en hoe je je voelt. En zodra je gedachten aan de wandel gaan, wordt je je er bewust van en keer je weer terug naar het nu.”

Volgens Salzburg is een week voldoende om al verschil te maken. En als het zo eenvoudig is, dan kan ik het zelfs twee weken geven.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.