#ZML over urgentie sleepwet-referendum: 'Teken voor je privacy'

Nu aan het lezen

#ZML: ‘We kunnen sleepwet niet tegenhouden, maar wél een referendum afdwingen’

#ZML: ‘We kunnen sleepwet niet tegenhouden, maar wél een referendum afdwingen’

Al te lichtvoetige #ZML-items vallen bij kijkers niet in goede aarde; het kerstdecor overstemde vorige week zondag een serieus Brabants drugsverhaal en GTST’s ‘Ludo verdient een kuddo’ kon maar rekenen op matig applaus.

Is er sprake van een karig seizoen of waren de eerste afleveringen een opmars naar afgelopen zondag, waarop Lubach en zijn redactie wederom bewezen lastige maatschappelijke thema’s behapbaar te maken zodat zelfs een kleuter het begrijpt?

Privacyschending

We gaan voor dat laatste. De nieuwe wet op inlichtingen en veiligheidsdiensten, de ‘sleepwet’ in de volksmond, en ons allen online privacy kwam ter sprake in een vlammend 13 minuten durend item waarin Lubach bewijst niets van zijn kracht te zijn verloren.

De strekking: deze privacy-schendende wet in de strijd tegen terreur gaat er komen en daar is feitelijk niks aan te doen. Wél kunnen we ons ongenoegen uitspreken in een raadgevend referendum oppert Lubach. Ouderwets handtekeningen verzamelen dus en privacy great again maken.

Overheid

Want was is er nu aan de hand? De wet die op 1 januari 2018 in werking gaat, betekent dat de geheime dienst drie jaar informatie van ons kan vasthouden. In de woorden van Lubach: ‘Jouw info staat straks op de servers van Minister Plasterk. En laten we wel wezen: iedereen met een computer is hierop tegen.’

Plasterk belooft dat het ‘in principe niet de bedoeling is’ dat er in de online correspondentie van onschuldige burgers wordt gekeken. Dat is geen geruststelling, weet Lubach die zich inlas over de risico’s van de sleepwet. Plasterk mag dan wel deugen, maar je weet nooit welke gek er in de toekomst aan de macht komt die deze wet maximaal oprekt.

Handtekeningen

“Als dat gebeurt, moeten we nu al bedenken dat de over







 

heid overal meekijkt”, aldus Lubach met daarbij een foto een foto van lievelingspoliticus Donald Trump die ook zo dol is op persoonlijke data van gewone stervelingen.

De presentator roept daarom op nog eens na te denken over deze wet die er gaat komen. Het is namelijk een verkeerde wet. En hoewel referenda ‘kut’ zijn, weet ook Lubach, is het in dit geval wel nodig. Vereist: 300.000 handtekeningen, digitaal te geven via sleepwet.nl

Je hebt wél wat te verbergen

Drie ton handtekeningen is veel, maar ZML boekte al eerder succes met kritische items over de datawet en hypocriet Den Haag. Het voordeel van dit thema: het heeft een brede achterban. Ook de collega’s van GeenStijl beseffen het belang van Lubachs humor bij dit lastige onderwerp en deden in het kader van onze collectieve privacy in september een beroep op de presentator en zijn kijkers.

Lubach heeft geluisterd en gespeeld waarmee de zet nu aan de burger is – jij – die ondanks goede bedoelingen, online wél wat te verbergen heeft.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.