Tech Thursday: Zo blokkeer je telefoonnummers van ongewenste bellers

Nu aan het lezen

Zo blokkeer je telefoonnummers van ongewenste bellers

Zo blokkeer je telefoonnummers van ongewenste bellers

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Het overkomt vrijwel iedereen een keer: je wordt gebeld door een marketingbureau dat je iets aan wilt smeren. Zeker voor ZZP’ers geldt: ook al sta je in het bel-me-nietregister, dan nog word je door dit soort mensen gebeld. Ze kopen namelijk vaak nummers op bij de KvK.

Tegenwoordig kun je nog een extra stap nemen om dat te voorkomen. Je kunt op Android en iOS namelijk telefoonnummers blokkeren. Belt een dergelijk bedrijf je dan op, dan kun je dus voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Natuurlijk kun je ook nummers van andere ongewenste bellers blokkeren.

Android

Op Android is het vrij eenvoudig om een nummer of contact te blokkeren. Nadeel is wel dat je het nummer eerst moet toevoegen aan je contactenlijst. In de contactgegevens klik je vervolgens op de menu-knop.

In het menu kun je aanvinken dat je het telefoonnummer direct naar je voicemail wilt sturen. Bellen heeft dan dus geen nut meer. Een andere optie is naar je telefoon-app gaan, op het menu te klikken en naar Instellingen te gaan. Klik daar op Geblokkeerde nummers en je kunt nummers handmatig toevoegen.

Sommige Android-telefoons hebben ook een optie om een nummer direct te blokkeren nadat diegene je gebeld heeft. Die optie verschijnt dan na het telefoontje. Daarbij gaat het echter specifiek om mensen die nog niet in je contactenlijst staan.

Anonieme nummers blokkeren op Android

Natuurlijk zijn marketingbureaus slim en bellen ze geregeld met een anoniem nummer. Op Android kun je die helaas niet zomaar blokkeren, maar met de gratis Mr. Number-app kan dat wel.

Deze app laat je instellen wie jou mag bellen en welke telefoonnummers geblokkeerd worden. Ook kun je voorkomen dat bepaalde personen en partijen je kunnen SMS’en.

Android zelf heeft verder in de telefoon-app het menu Beller-ID en spam, dat je onder instellingen kunt vinden in de app. Daar kun je spamoproepen filteren. Zet je de functie aan, dan filters Android vermoedelijke spamgesprekken en gaat je telefoon niet af als je door zo’n nummer gebeld wordt.

iOS

Op iOS – dus op je iPhone of iPad – kun je op meerdere manieren nummers blokkeren. Een eerste optie is om naar de telefoon-app te gaan en vervolgens naar ‘recent’. Klik vervolgens op het ‘i’-icoontje naast een telefoonnummer of een contact dat je wil blokkeren. Scroll naar beneden en klik op ‘Blokkeer contact’.

Ook binnen FaceTime kun je contacten en nummers blokkeren. Klik in de app op het ‘i’-icoontje naast het telefoonnummer of het contact dat je wil blokkeren. Scroll naar beneden en klik op ‘Blokkeer contact’.

In je berichten-app open je een conversatie om een nummer of een contact te blokkeren. Klik op het ‘i’-icoontje, klik op de naam of het telefoonnummer en scroll naar beneden. Klik vervolgens op ‘Blokkeer contact’.

Smartphone Apps

Als je iemand blokkeert op iOS, kan diegene nog steeds wel bellen en een voicemail achterlaten. Hier krijg je echter geen notificatie van. Stuurt diegene je een bericht, dan wordt die nog bij je afgeleverd. Het contact krijgt overigens geen bericht dat zijn telefoontje of bericht geblokkeerd is.

Geblokkeerde nummers beheren in iOS

Mocht je willen zien wie je geblokkeerd hebt of iemand deblokkeren, dan kan dat ook binnen iOS. Voor alle apps ga je eerst naar Instellingen en dan naar de specifieke app (dus Telefoon of FaceTime).

Ga vervolgens naar Blokkeer en Identificeer bellers als het om de telefoon-app gaat. Daar zie je een lijst van alle geblokkeerde nummers. Voor FaceTime en Berichten klik je op Blokkeren.

In iMessages kun je verder berichten van onbekende nummers laten filteren. Daarvoor ga je naar Instellingen en dan Berichten. Vervolgens klik je op ‘Filter onbekende afzenders’. Nu zie je in iMessages een nieuw tabblad voor onbekende afzenders. De berichten ontvang je wel, maar je krijgt er geen notificatie van.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.