Hoe is het om in een Tiny House te wonen? Marjolein Jonker vertelt

Nu aan het lezen

Hoe is het om in een Tiny House te wonen? Marjolein Jonker vertelt

Hoe is het om in een Tiny House te wonen? Marjolein Jonker vertelt

Ontspullen is hot. Sinds de Netflix-documentaire Minimalism kijken we anders naar bezittingen en de boeken van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo zijn al tijden niet aan te slepen. Vanwege milieuoverwegingen, de crisis maar ook persoonlijke rust, proberen steeds meer mensen te leven met minder middelen.

Zo ook Marjolein Jonker die sinds mei 2016 als een van de weinigen in Nederland in een Tiny House woont. Het is een klein en duurzaam huisje op wielen dat zijn oorsprong kent in Amerika. Als kind groeide Marjolein op in een vrijstaand huis met een moestuin waar haar vader de groente verbouwde die het gezin Jonker at. Haar moeder bakte zelf brood. Maar toen Marjolein opgroeide, bleek een dergelijke woning lang niet zo makkelijk vindbaar. Ze besloot niet haar hele leven te willen werken zodat ze een peperdure hypotheek kon betalen en zocht naar woonalternatieven.

Marjolein Jonker in haar Tiny House. “Naast een grote keuken vond ik een fijne zitplek belangrijk.”

Houtkachel

Sinds 2016 loeit de houtkachel in haar duurzame woning van 20m2 op een braakliggend terrein in Alkmaar. Met haar kat Hella pioniert Marjolein erop los als het gezicht van Tiny House Nederland, een kleine maar sterk groeiende beweging. Ze zei haar vorige baan op en woont en werkt in haar huisje dat van alle gemakken is voorzien zoals sanitair, een ruime keuken, fijne zithoek en houtkachel.

“Het duurt een paar uur voor het behaaglijk is in de winter. Dat is niet erg, dit past helemaal bij mij” vertelt Marjolein terwijl ze plaatsneemt voor haar warmtebron. Hiervoor woonde de Tiny House-pionier in een nieuwbouwwoning. Een prima plek, maar zonder enige natuur in de buurt. Marjolein: “Terwijl ik daar juist gelukkig van word: zelfvoorzienend leven middenin de natuur met bomen en kippen in de buurt en een mindere focus op spullen.”

Naast goedkoper, zijn de voordelen van een Tiny House dat je minder afval produceert en minder energie en water verbruikt.

Moeilijk vindbaar

De Tiny House beweging is over komen waaien uit Amerika waar het populair is. En hoewel steeds meer mensen in Nederland behoefte hebben aan een simpel en duurzaam leven en dito woning, is het nog niet zo eenvoudig je eigen Tiny House te bemachtigen. Marjolein informeert geïnteresseerden met workshops, lezingen en haar website over de do’s en don’t van tiny living. “Doordat er veel aandacht is voor Tiny Houses, denken mensen denken dat je er nu zomaar een kan huren. Dat is niet zo, als je op dit moment een Tiny House wilt, moet je er best wel veel voor doen.”

De moeilijkheid van de Tiny Houses heeft te maken met regels over grondbezit, aldus Marjolein die hiervoor Tiny Findy opzet: een website waar aanbieders en zoekers van Tiny house’s en kavels met elkaar in contact komen. Gemeenten moeten hierin volgens haar hun weg in vinden. En, zegt: De mensen die het willen, vinden echt wel een plek.

Op de website van stichting Tiny House Nederland waar Marjolein projectleider van is, zie je hoeveel gemeentes bezig zijn met initiatieven en onderzoeken en waar je het beste kunt beginnen als je geïnteresseerd bent in deze alternatieve woonvorm.

Als je een Tiny House hebt, is het alle moeite waarde, zegt Marjolein die lange tijd zocht naar een geschikte plek door bij huiseigenaren met een lap grond een briefje in de brievenbus te doen. “In ruil voor huur of hulp, wilde ik dan grond gebruiken om op te wonen. Ik had geen idee dat dit door regelgeving onmogelijk is.”

Huis in het bos

Nu kijkt Marjolein van de ene kant van haar huisje uit op een braakliggend terrein en de andere kant een park. Het tafereel komt in de buurt van het bos waar ze ooit nog hoopt te wonen. Voor nu staan in de zomer haar deuren wagenwijd open, en zetelt ze ‘s winters neer in haar knusse zithoek met een boek.

Voor veel spullen is geen ruimte in een Tiny House, en dat is prima vindt Marjolein. “Toen ik van mijn vorige woning hier naartoe verhuisde, had ik niet veel moeite met ontspullen. Belangrijk voor mij was dat er een goede, grote keuken in zou zitten – ik hou van koken – en mijn boeken meekonden. Verder word ik juist gelukkig van minder. Dat voelt heel erg opgeruimd.”

Het enige wat Marjolein mist in haar huis, is een kas om tomaten en komkommers te verbouwen. “Later wil ik wel ergens lekker tuinieren. Of zou ik een iets grotere woning willen vast aan de grond, voornamelijk zodat ik een keldertje heb waar ik appels en aardappels kan opslaan. Dat lijkt me geweldig, maar tot die tijd voldoet dit helemaal prima.”

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.