Zo krijg je een match, volgens Tinder-socioloog Jessica Carbido

Nu aan het lezen

Zo krijg je een match, volgens Tinder-socioloog Jessica Carbido

Zo krijg je een match, volgens Tinder-socioloog Jessica Carbido

Hoe je je opstelt ten opzichte van een potentiële liefde of flirt, is misschien wel het meest onzekere en lastige dat er is. Haar, kleding, humor, uitstraling – zelfs de geuren die je onbewust afscheidt – alles moet goed zijn.

Digitale ontmoetingen zoals op Tinder zijn net zo zenuwslopend én vermakelijk voor je vrienden als in de kroeg, alleen is er nog een laagje zelfbewustzijn bovenop gekomen. Dankzij een profielfoto en catchy bio zie je jezelf als het ware ronddartelen in de tuin der liefde – of rampzalige kermis als een kennismaking tegenvalt.

Vriendschappen

Omdat die nieuwe kennismakingsruimte enorme impact heeft op gebruikers, is een van de vaste stafleden van Tinder een socioloog. Jessica Carbido’s werkdagen bestaan eruit het date-gedrag van gebruikers te analyseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Mede dankzij Carbido beschikt de app nu over de Super Like en weten we dat in Aziatische landen de app voornamelijk wordt gebruikt om vriendschappen te sluiten.

3062454-poster-p-1-how-to-get-a-match

In een interview met Fast Company legt de socioloog uit hoe mannen en vrouwen reageren op de app en de contacten die ze op doen. Ze benoemt een paar opvallendheden, zoals het feit dat een zeer groot deel van de gebruikers niet op hun foto’s glimlachen. Carbido vindt dat interessant omdat mensen afgaan op gezichtsuitdrukking. “Mensen die lachen worden aardiger en meer benaderbaar gevonden. Het gezicht is een sterke spiegel voor de rest van je persoonlijkheid.”

Match

Hoewel er dus een paar ‘zekerheden’ zijn als het gaat om aantrekkelijkheid, blijft online daten een gok. De socioloog tipt daarom wat werkt, uit naam van de wetenschap. Een groepsfoto met mensen die een tikkeltje knapper zijn dan jij, heeft invloed heeft op je eigen knapheid. Toch is dit de grootste misser die je kan maken, aldus Carbido.

Ja, je ziet er beter uit, maar anderen zijn nog steeds knapper – en je wilt niet dat je match uiteindelijk gat voor je vrienden, in plaats van jou. “Mensen zijn vaak bang dat als ze niet in een groepsfoto verschijnen het lijkt alsof ze onder een steen leven en geen sociale contacten hebben, maar dat is niet hoe mensen denken. Ze willen jou zien en jou leren kennen. Laat dus vooral jezelf zien.”

Mannen moeten altijd een bio hebben, geen uitzonderingen mogelijk

Wat betreft de ‘do’s’ als het om Tinder-richtlijnen gaat, kan Carbido je één ding aanraden. “Het schrijven van een bio is van groot belang. Ik kan je niet vertellen hoeveel mensen op basis van dit met iemand beginnen te praten. Met name vrouwen gaan hier op af. Mannen moeten altijd een bio hebben, geen twijfel mogelijk. Vrouwen willen dingen van je te weten komen. Het bieden van informatie is dus van vitaal belang.”

Volgens Carbido kan het hebben van een bio direct zorgen voor aanknopingsmateriaal. Een foto van jezelf op een exotische locatie, kan lijden tot vragen en gesprekken. Je hebt simpelweg materiaal nodig.

Hulp

Hoe je profiel er ook uit ziet of hoe je een gesprek start, volgens Carbido is de manier waarop we dat doen bij iedereen zorgvuldig uitgekiend. Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak hulp zoeken bij vrienden om hun profielen te creëren. Dit heeft er mee te maken dat we denken aan hoe anderen ons zien als we onszelf presenteren. Vrouwen zijn geneigd vaker formele kleding te dragen, net zoals mannen. Denk dus aan veel jurken, nette shirts of pakken.

Vrouwen zijn daarnaast geneigd meer make-up te dragen op hun online datingprofielen. Vrouwen met minder of meer natuurlijke make-up worden vaker weggeswipet. Volgens de socioloog heeft dit niet te maken met oppervlakkig gedoe, maar met een biologische oorsprong: als vrouwen make-up dragen, hebben ze vaker een symmetrisch gezicht, en dat is dan weer belangrijk om aantrekkelijk te worden gevonden.

Selfie-alert

Als je nog twijfels hebt over hoe je jezelf het beste presenteert – groepsfoto’s zijn een no go, flink wat make-up doet wonderen – heeft Cabino nog wel een tip en het heeft te maken met de razend populaire selfie. “Uit mijn onderzoek blijkt dat aantrekkelijkheid zich anders manifesteert bij mannen dan bij vrouwen. Vrouwen zijn minder snel geneigd te reageren op berichten van mannen die razend knap zijn. Voor mannen geldt juist het tegenovergestelde.”

Een tegennatuurlijke bevinding, zou je zeggen, maar vrouwen linken aantrekkelijkheid neer aan negatieve karaktertrekken zoals arrogantie en narcisme. Een tip voor de mannen volgens Tinder-expert Cabino: gebruik géén selfie.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.