Een bezoek brengen aan een ziekenhuis is nooit leuk. Helaas is het ziekenhuis voor een groot aantal kinderen in Nederland als een tweede thuis. Om een glimlach op de gezichten van jonge patiënten te toveren, krijgt het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen een lichtinstallatie.
Toveren met licht
De installatie, bestaand uit een wand van 8 bij 5 meter, wordt aangeboden door Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe. Het bedrijf maakt gebruik van bewegingssensoren om 2000 lampjes te verlichten. Zo kunnen kinderen de lampen op magische wijze activeren door te bewegen.
De lichtwand wordt aangeboden om het 125 jarig bestaan van kindergeneeskunde in Groningen te vieren. Het Beatrix Kinderziekenhuis hoopt hiermee ook de aandacht vestigen op een fondsenwervingscampagne van de stichting Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis. Een lampje kan voor 5 euro geadopteerd worden. Het geld dat wordt ingezameld gaat naar projecten die het verblijf van kinderen en ouders in het ziekenhuis veraangenamen.
Geprogrammeerd door kinderen
De lampjes van de installatie werden in 2016 door kinderen geprogrammeerd om een kerstboom in Groningen te verlichten. Gedurende 1,5 maand leerden basisschoolkinderen met behulp van een Arduino Kit en begeleiding programmeren.
Het initiatief is gebaseerd op het Amerikaanse ‘Made With Code,’ welke mogelijk wordt gemaakt door Google. Hierbij richt Google zich met name op meisjes. Zo blijkt uit onderzoek dat 74% van de meiden interesse toont in computerwetenschappen, maar slechts 0.4% hier uiteindelijk een studie in volgt. Het lijkt zelfs een trend te worden in de Verenigde Staten: bekend model Karlie Kloss richt zich ook op programmeren met Kode with Klossy. Dankzij dergelijke initiatieven wordt programmeren steeds toegankelijker voor toekomstige generaties. Het project van het Beatrix Kinderziekenhuis laat zien dat deze positieve trend ook naar Nederland is overgewaaid.