Het leukste cadeau dat je mij kan geven: een boek. Het fijnste tijdverdrijf: een boek. De bezigheid die mij gegarandeerd laat ontspannen: je raadt het al. Het lezen van een boek is een van mijn minst beoefende, maar meest hooggewaardeerde hobby’s.
Het probleem met daadwerkelijk lezen: ik vind er de tijd niet voor, wuif het weg als ‘nutteloos’ en blijk bovendien Instagram zo verslavend te vinden dat ik daarmee in slaap val, in plaats van rustgevende literatuur.
Rewind
Boeken die zich al dan niet digitaal opstapelen, zijn een van de perikelen van een generatie waarbij connectiviteit en drukte een way of life zijn geworden. Toch is er een kentering gaande: weekenden worden steeds vaker gebruikt om te unpluggen en tijd wordt besteed aan zaken die er echt toe doen. Je weet wel, familie, vrienden en ouderwets lanterfanten.
Maar het aanpakken van boeken, blijft een dingetje. Het vereist tijd, rust in je kont én hoofd en komt bovenop de stapel informatie die je doordeweeks al tot je hebt genomen. Feit is dat we net zoveel boeken kopen als eind jaren 70, oftewel: het papieren boek is terug van nooit weggeweest.
Dan moet er wel wat veranderen. Want hoe voldoe ik aan mijn behoefte om te leren boeken op te pakken net zoals ik dat doe met mijn smartphone? Vroeger was dat eenvoudig dankzij een bibliotheek om de hoek en zeeën vol tijd, maar nu…
Mate
Chris Plante van The Verge nam de proef op de som nadat hij een inspirerend artikel las. De kern: verander je routines en stel kleine doelen. In plaats daarvan stortte Chris zich volop in het leren van dingen die hij altijd al had willen doen. Hij ging meer bewegen, meer lezen en als een gek Spaans studeren. Binnen een mum van tijd waren zijn workout-routines slechter dan ooit en bleef zijn taalcursus beperkt tot het aankopen van een digitaal lespakket.
Een maand later probeerde hij het opnieuw, ditmaal met zo’n 15 pagina’s per dag. Het werkte: zoetjes aan werden boeken op steady tempo gelezen. De techjournalist ontdekte nog een paar andere trucjes mee die hem hielpen van een groots voornemen (het lezen van een dikke pil) een hanteerbare routine te maken.
1. Ga na wat een waardevolle tijdsbesteding is
‘Druk, druk, druk’, wie is het niet? Ook als je er een rustigere lifestyle op na houdt, is het lastig je tijd waardevol te besteden. Flauwe series zijn verleidelijk te blijven kijken. Hetzelfde geldt voor mijn persoonlijke Instagram-verslaving; een gewoonte die mij niets meer oplevert dan jaloerse overpeinzingen en vragen of je er nog wel toe doet als je geen social influencer slash stijlicoon bent voor de kost.
Als je hier wél gelukkig van wordt, ga vooral door. Maar zodra je je verveelt kan je overwegen een boek in handen te nemen. Chris realiseerde zich niet hoeveel tijd hij had in zijn week totdat hij zich afvroeg hoe hij elk uur waardeerde.
2. Een boek mag leuk zijn
Wellicht is dit valkuil nummer één: in je wens om de beste te zijn, altijd meer te willen en non-stop als een soort optimistische superman door het leven te gaan, denk je dat je vrijetijdsbesteding daarbij moet aansluiten. Je leest dus wat het beste verkoopt, wat vrienden lezen of wordt aangeprezen in je zondagochtendkrantje.
Maar: wat voor de één cool is, is voor de ander een regelrechte verplichting. Chris tipt in zijn zoektocht om meer boeken te lezen dan ook te consumeren waar jij zin in hebt. Anders blijft het inderdaad een worsteling, daar dan kan je wél meedoen met het praatje bij de koffieautomaat.
3. Vliegtuigstand op de bank
Een docent creatief schrijven raadde ooit aan na te denken over je ideale werkplek. Wat wérkt voor jou, vroeg hij zich hardop af, om je zoveel mogelijk te behoeden voor afleidingen. Voor hem betekende dat een ruimte waar de temperatuur grensde aan vrieskou maar zijn lange ledematen warm werden gehouden door een dikke, Spaanse poncho in folky kleuren.
Hetzelfde geldt voor het lezen van een boek: doordat we continu een telefoon hebben waar een bliepje of lichtje afgaat om de meest futiele zaken (Er komt een bui aan! Je bent getagd in een sushitaart!), is afleiding aanweziger dan ooit. Maar, zegt ook Chris, notificatie zijn geen notificaties. Het is slechts een hobby met de verschijning van een ‘belangrijke activiteit’.
Vliegtuigmodus is je redder in nood en de uitknop van je TV of laptop je beste vriend. Krijg je snel honger? Zet alvast wat klaar. Koude voeten? Sokken. Wat je ook doet: beperk afleidingen tot een minimum en neen je nieuwe, waardevolle gewoonte serieus.