Zo zet je je koffieverslaving in op de vrijdagmiddag - Vance

Nu aan het lezen

Zo zet je je koffieverslaving in op de vrijdagmiddag

Zo zet je je koffieverslaving in op de vrijdagmiddag

Het was een zware beproeving geweest. Bij wijze van experiment dronk collega B. 40 dagen lang geen koffie. Voor wie denkt ‘dat doe ik even’, think again. Naast de lichamelijke rush en gewoonte, bleek het een bovengemiddeld sociaal smeermiddel (‘een tweede besef tijdens mijn celibaat’). Om maar niet te spreken van de opgetrokken wenkbrauwen die ze toebedeeld kreeg en het ‘vergeten’ van een kopje thee terwijl iedereen op kantoor werd voorzien van bakkies leut.

Deze voorvallen zijn best gek, want theedrinkers zijn volgens veel onderzoeken relaxter en gelukkiger. En aan de exacte samenstelling van je kopje koffie zijn niet hele positieve psychologische profielen gekoppeld: drink je zwart, dan vertoon je bijvoorbeeld aanzienlijk vaker psychopathische trekjes.

chemex

Noodzaak

Ik behoor tot de koffie-horrorcategorie ‘zoetje en melk’, jaren geleden ontstaan als beloning en uitstelmiddel: ik ‘pakte’ een momentje na een bezwete treinreis en nog vóór een werk- of schooldag begon. Een kennis waarschuwde mij destijds: het wordt ooit een bittere noodzaak, dat kopje koffie. En ze had gelijk. Ik ben inmiddels verslaafd. En met mij veel Nederlanders.

Mocht je vandaag al vier koppen achter de kiezen hebben (ik), maar verlegen zitten om een energie kick terwijl werk roept en de zon lonkt, barista en volleerd ‘doortanker’ Skip Roeland van Don’t Skip Coffee deelt zijn geheimen over een alternatieve invulling van het bruine goedje.

Koudgebrouwen

“De zon schijnt, en er staat ons eindelijk een warm weekend te wachten dus je hebt wel genoeg van warme koffie. Geen probleem. Drink het koud, zonder ijs, slagroom, melk of zelfs heet gebrouwen koffie. Een cold brewed koffie vind ik fantastisch. Het is koffie in zijn meest pure vorm, net zoals de French Press dat geeft, maar dan een stuk zachter voor je lichaam.”

“Ik vind het fantastisch, juist omdat het anders is. Het heeft een andere smaak, is wat dikker en het drinkt heel anders dan warme koffie door de temperatuur. Een nadeel: het heeft minstens 8 weekuren. Maar dan heb je ook wat!”

In een interview (hieronder) legt Skip stap voor stap uit hoe je deze koffie zelf kan bereiden.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.