Zo super is 'superwater' niet: je kunt er brandwonden van krijgen

Nu aan het lezen

Zo super is ‘superwater’ niet: je kunt er brandwonden van krijgen

Zo super is ‘superwater’ niet: je kunt er brandwonden van krijgen

Er is iets nieuws opgedoken: superwater. Volgens diverse mensen is dit een vloeistof die ontstaat als je druppels drinkbaar waterstofperoxide – dat spul waar je je haar bleekt – oplost in water. Je zou er meer zuurstof van binnenkrijgen, wat goed is voor je. Maar zo super blijkt dat water helemaal niet te zijn. Volgens experts kan het zelfs erg gevaarlijk zijn, meldt het AD.

In het ‘superwater’ stop je geen waterstofperoxide die je bij de drogist haalt. Het gaat namelijk om een versie met 35 procent H2O2, tegenover de 1 tot 3 procent die je bij de drogist krijgt. In Nederland is dat spul sinds 2014 niet te koop voor particulieren, maar er zijn wel andere manieren om er aan te komen.

Een aantal mensen stellen dat het drinken van waterstofperoxide vele ziekten, zoals kanker, kan genezen. Tegenover het AD laten diverse experts echter weten dat dit helemaal niet zo is.

Brandwonden en irritatie

Zo zegt Astrid Postma-Smeets, expert Voeding & gezondheid bij het Voedingscentrum, dat ze hoopt dat mensen dit soort adviezen niet serieus nemen. Volgens haar kan waterstofperoxide in geconcentreerde vorm namelijk voor irritatie van de luchtwegen en huid zorgen, en zelfs voor brandwonden. “Dat staat ook op de International Chemistry Safety Card voor waterstofperoxide.”

Bovendien kent ze geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het drinken van verdund waterstofperoxide een voordeel voor de gezondheid heeft. “Het is gevaarlijk om dit aan te bevelen en is vergelijkbaar met aanraden om chloor te drinken.”

Toxicoloog Antoinette van Riel van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) onderschrijft dit. Door ‘superwater’ te drinken krijg je brandwonden en gasvorming, vertelt ze aan het AD. Dit komt doordat de waterstofperoxide reageert met je weefsel. “Door het zuurstofgas dat ontstaat kunnen je maag en darmen opzwellen en daarvan kun je scheuren in je maag en darmen krijgen.”

Amerika

In Amerika wordt al langer gewaarschuwd over superwater. Zo stelt de medische website Webmd dat het drinken van ‘superwater’ kan leiden tot een hartaanval, een herseninfarct of zelfs de dood.

Laat die waterstofperoxide dus maar staan, wij drinken wel een gewoon glaasje water. Maar stiekem wisten we eigenlijk wel dat dat veel gezonder is.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.