Zo vecht Serena Williams voor vrouwenrechten in de sportwereld - Vance

Nu aan het lezen

Zo vecht Serena Williams voor vrouwenrechten in de sportwereld

Zo vecht Serena Williams voor vrouwenrechten in de sportwereld

Het afgelopen weekend stond volledig in het teken van Serena Williams. De reden? Dit keer ging het niet om de outfit die zij droeg, maar juist om haar uitspattingen tijdens de wedstrijd.

Tijdens de US Open vrouwenfinale in de Verenigde Staten was het de 20-jarige Naomi Osaka die Serena te snel af was. Een bijzondere prestatie, waar we eigenlijk te weinig van gehoord hebben. Dit kwam door wat er tijdens de wedstrijd gebeurde. Williams kreeg namelijk tot drie keer aan toe een waarschuwing van de Portugese scheidsrechter Carlos Ramon voor haar uitspattingen.

En juist daarom eist de tennisqueen gelijkheid op het tennisveld en kaart ze seksisme aan in de sportwereld. Ze zegt op de persconferentie na de wedstrijd: “De scheidsrechter zou nooit een game van een man hebben afgepakt na het woord dief. Ik heb mannen veel ergere dingen horen zeggen tegen de scheidsrechter tijdens een wedstrijd.”

Vrouwenrechten

De reden waarom ze de scheidsrechter dief noemde, was omdat hij een game van haar afpakte. Dit deed hij nadat ze aanwijzingen kreeg van haar coach vanaf de tribune en vanwege het op de grond gooien van haar racket. Williams geeft zowel op het veld als tijdens de persconferentie aan te vechten voor vrouwenrechten. “Dat deze game van me afgepakt wordt, geeft me het gevoel dat het om seksisme gaat”, laat ze tijdens de wedstrijd horen.

Eerder verwees ze al op het feit dat de Franse tennisster Alizé Cornet een waarschuwing kreeg omdat ze op het veld haar shirt omdraaide. “Ik blijf vechten voor vrouwen en onze gelijke behandeling, zoals dat Cornet haar shirt uit moet kunnen trekken zonder daar een waarschuwing voor te krijgen.”

Aan het einde van de persconferentie laat ze weten dat ze een voorbeeld wil zijn voor andere vrouwen. Ze zegt: “Dit moet juist een voorbeeld zijn voor de volgende persoon die emoties voelt en zich als een sterke vrouw wil uiten. Voor mij heeft het nu niet goed uitgepakt, maar misschien kunnen we hier iets aan veranderen.”

Steun

Williams krijgt steun van Billy Jean King, een van oprichters van de tennisbond WTA. Hij zegt: “Als een vrouw emotioneel is tijdens een wedstrijd, is dat meteen hysterisch en krijgt ze straf. Als een man dit doet, is hij uitgesproken en komt hij hiermee weg.” Vervolgens bedankt hij Williams voor het laten zien van deze dubbele standaard.

Toch was niet iedereen het met Serena Williams eens. De organisatie nam het juist op voor scheidsrechter Carlos Ramon, die volgens hen de juiste beslissing nam. Williams krijgt nu een boete van 17 duizend dollar voor haar ‘wangedrag’ tijdens de US Open-finale. En juist dat laat zien dat er nog een lange weg te gaan is wat betreft gelijkheid in de sportwereld.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.