Bezittingen opgeven en gaan: dit gezin gaat fulltime de wereld rond

Nu aan het lezen

Bezittingen opgeven en gaan: dit gezin reist fulltime de wereld over

Bezittingen opgeven en gaan: dit gezin reist fulltime de wereld over

Het verhaal van de Nederlandse digitalnomadz Steven en Diana Zwerink leest als een droom. Ze leven van exotische bestemming naar exotische bestemming, bezitten (bewust) weinig spullen en hebben als grootste geluk elkaar, hun kindje én de wereld. 

Dit klinkt als een droom, maar het is de realiteit. Iets wat deze twee, ingegeven door gevoel, gewoon besloten te doen. Ze gaven hun banen op en vertrokken, in de wetenschap dat ze een jaar zouden werken aan hun bucketlist. Dat jaar werden er zes en inmiddels willen ze nooit meer anders. Steven vertelt.

Wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Steven Zwerink, (34) ik reis bijna zes jaar met vrouw (Diana, red.) en kind van 1,5  de wereld rond. Soms in een busje, soms op een vaste plek. Per jaar zijn we zo’n acht, negen maanden op reis en drie a vier maanden in Nederland. Ik bouw websites, fotografeer, facilitair workshops en help andere mensen locatie onafhankelijk te werken. Soms begeleid ik ze met een carriere-switch of weer op weg na een burn-out.”

Hoe zorg je ervoor dat je zo vaak mogelijk op reis kan?

“Ik zorg niet dat we zo vaak mogelijk op reis kunnen, het is precies andersom: wij plannen waar we naartoe willen reizen en maken dat mogelijk. De rest combineren we daarmee. Sinds 2011 hebben we gekozen ons leven langzaam af te bouwen. Spullen weggeven, kosten omlaag, abonnementen weg en uiteindelijk een bedrijf dat zo locatie-onafhankelijk mogelijk is. Op die manier kunnen we altijd en overal heen: naar Nederland, Mexico, waar dan ook. Ik denk dat dat een belangrijke combo is voor ons.”

Wat is de meest bijzondere bestemming die je ooit hebt bezocht?

“Isla Holbox. Bij toeval was dat de eerste bestemming in Mexico die we aandeden toen onze reis begon. Een kite-surfer in Cancun zei tegen ons dat het daar heel mooi was. We bezochten dit op de gok, net zoals we nu veel van onze beslissingen maken: op gevoel. We gingen kijken op het eiland dat magistraal, mooi en klein eiland bleek: één bij zes kilometer. We brachten daar een paar dagen door in een duur hotel toen we nog een zak geld hadden. In 2013 zijn we er opnieuw maar dit keer met onze Volkswagenbus naar toe gereden. We hebben er een jaar gewoond. Deels in de bus en deels in een huisje op het strand. Er waren geen verharde wegen, alleen golfkarretjes en veel ongerepte natuur. Nu is het niet meer zo ongerept maar Isla Holbox is zeker de moeite waard.”

Heb je een goede tip voor een vlekkeloze reis?

“Ik geloof niet in vlekkeloze reizen. Sterker nog: er zit veel lol in een reis die vol met vlekken zit. Ik denk zelfs dat mensen om die reden reizen: ze kiezen dan bewust voor een categorie problemen waarvan ze weten dat het leuk is ze op te lossen: van je weg vinden naar het hotel, de juiste touroperator vinden maar ook het lekkere eten wel of niet weten te ontdekken in een land. En er af en toe ook een beetje ziek van worden, dat hoort erbij. Wij kiezen bewust voor reizen omdat het hier in Nederland misschien wel te vlekkeloos is. Die vlekken waarbij we kiezen voor onszelf zijn leuker op te lossen.”

Wat is een app die onmisbaar is?

“Voor mij is dat absoluut Google Maps. We houden daarmee taxiritten in de gaten, bekijken routes en kijken hoe we ergens slim komen. Voor mensen die met de bus reizen is de iOverlander app onmisbaar: je vindt er veilige overnachtingen, de stand van de WiFi en tankstations.”

Met wie reis je het liefst?

“Ik reis het liefst met Diana. Dat is mij heel goed bevallen. En sinds onze dochter erbij is, kan ik haar niet missen. Ze is opgegroeid in de bus, leert vanuit haar hangmatje klimmen en klauteren. We gaan naar het strand, zwaaien naar de zonsop- en ondergang en zien dieren in het wild. Alles wat je je kan bedenken dat mooi is, ervaren we met haar. Een van de mooie componenten van reizen is het verrijken: dat is leuk in je eentje, maar samen nog meer.”

Houd je veel rekening met wat je online post?

“Sinds het begint heeft er een duidelijk switch plaatsgevonden in wat wij online zetten. We begonnen als echte reisbloggers: deelden de beste restaurantjes, de ups en downs van het reizen, enzovoort. Maar na een jaar of 6 updaten we ons blog puur voor vrienden en familie. Op WonderlijkWerken schrijven we echt over de lifestyle-switch zoals het minimalistische leven. Daar schrijven we veel over.

Welke plek staat bovenaan jullie bucketlist?

“Aergentinië. Dat was ook ons oorspronkelijke reisdoel zes jaar geleden. We zouden graag met onze bus daar uiteindelijk aankomen. Het meest zuidelijke in Amerika waar ze zijn geweest is Costa Rica, waar we nu zijn. Verder op mijn bucketlist staat Hawaii: ik wil daar meedoen aan de Iron Man Triatlon.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.